Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakten på ljuset

/

Att åka båt längs norska nordkusten vintertid är en helt annan upplevelse än på sommaren. Magin infinner sig i det blå morgonljuset och i norrskenet som lyser över hav och snöiga fjäll.

Annons

Vi landar med flyget i Trondheim med den imponerande Nidarosdomen och sina vackra gamla trähus. Här kliver vi ombord på den anrika Hurtigruten som ska ta oss långt upp genom Nordnorge till Kirkenes, nära den ryska gränsen.

Hurtigruten har kört upp och ner för kusten i 118 år. På båten samlas en blandad skara människor från Norge, Sverige, England, Tyskland, Holland, Schweiz och Australien. Stämningen är trivsam, och det allra trevligaste med båtturen är att man lär känna så många nya människor.

Under första lunchen träffar vi på en tysk som älskar Skandinavien och plötsligt brister ut i "Du gamla du fria" mellan tuggorna. Han och hans fru har åkt 40 gånger längs den norska kusten. Alltid vintertid, när det är så mycket lugnare. En holländsk kvinna gör denna båtresa för fjärde gången.
- Jag älskar ljuset här uppe i norr och åker hit för att ladda batterierna, säger Trudi Geugjes.

Utebad
Till lunch serveras det norsk lax av bästa kvalitet. Maten är riktigt god ombord. Mellan hamnarna och de olika utflykterna går det att lyssna på föreläsningar. Men själv går jag upp till jacuzzin, högst uppe på däck, så ofta jag kan. Här kan man ligga i det varma, omslutande vattnet under den stjärnklara himlen och se de svartvita fjällen passera förbi. En helt magisk upplevelse.

Hundspann
Båtresans första stopp blir i Tromsö där vi ska åka hundspann i den mörka vinterkvällen. Här finns 250 alaskan husky-slädhundar som alla älskar att bli klappade av gästerna. Vi går igenom den högljudda hundgården där hundratals av dem ligger i sina kojor, eller står ovanpå för att få lite bättre överblick.

Tolv hundar står förspända. De ylar, skäller och rycker i sina selar, ivriga att få komma iväg med släden över fjället så fort de bara kan. Hundspannet sätter iväg så att snön yr.

Jag står på medarna, bredvid hundföraren Istvan Drahos från Ungern, medan släden svischar fram över backarna.
- De älskar att springa och stannar först när man bromsar. När hundarna är tysta vet jag att allt är lugnt, men när jag hör dem skälla och yla vet jag att något är fel, berättar Istvan.

Tystnad
Nästa gång stannar vi i lilla Kjollefjord. Här ska vi köra två mil med snöskotrar över fjället till Mehamn, där båten väntar. Det är första gången jag kör skoter och det är riktigt roligt att gasa på. Vi stannar mitt ute i den tysta vildmarken och får se ett kraftfullt norrsken som breder ut sig över himlen i gröna och röda toner. Jag vill bara sitta där ute i snön, och njuta av naturens magiska skådespel, men på båten väntar en stor skaldjursbuffé.

Nästa dag är vi framme i Kirkenes som är båtresans sista stopp. Vi ska övernatta på snöhotellet, som är byggt av gnistrande snö och is, med en temperatur på -4 grader inomhus.

Kinesiska konstnärer har dekorerat alla de 20 rummen med olika isskulpturer och snökonst på väggarna. Jag väljer det allra vackraste rummet med en stor issvan som sitter på sänggaveln och vakar över mig hela natten. Sovsäcken ska klara -35 grader. Väl påklädd krymper jag ned så att bara näsan sticker ut i den friska polarluften.

Hélène Lundgren /TT Spektra
feature@ttspektra.se

Mer läsning

Annons