Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakten på olja är över

Römaren var den ö i Gävlebukten som drabbades värst när fartyget Snow Star läckte olja i höstas. I november forslades fyra ton oljeskadad mark bort från ön och på fredagen undersöktes stränderna på nytt.

– Oljan är obehaglig att kliva i och kan skada växtligheten, säger Torsten Sörell, miljöinspektör på Gävle kommun.

Det var 21 oktober förra året som fartyget Snow Star fick problem med en rörledning och läckte ut stora mängder tjockolja i Gävle hamn.

En del av läckaget sanerades bort i hamnen, men stora mängder drev ut till havs. Den enda ö som drabbades i Gävlebukten var Römaren, väster om Limön.

Kommunen har ansvar för att sanera på land och när ett gäng från Markbyggarna åkte ut till Römaren i november upptäckte man att stora delar av öns sydsida var täckt av glansig olja som låg ovanpå gräset.

– Det var omöjligt att ta bort bara oljan, så vi var tvungna att gräva bort ett helt skikt av marken, säger Karl-Åke Eriksson, som var med och sanerade då.

Sammanlagt höll man på i tre och en halv dag och fick ihop fyra ton oljeskadade massor som fraktades till tippen i Forsbacka.

Sedan kom vintern med is och snö som eventuella oljerester gömdes under. Men på den blåsiga men vårvarma fredagen gjorde kommunens personal ett nytt besök på Römaren ihop med Snow Stars rederis försäkringsbolag, som betalar för saneringen.

– Vi tyckte själva att vi inte hann med allt i höstas. Dessutom kan vattnet föra in nytt, för den här oljan sjunker inte till botten utan lägger sig vid ytan, säger Torsten Sörell.

Under dagen finkammades därför hela södra Römarens och Kullerharens stränder på jakt efter små oljeklumpar. De kan vara svåra att upptäcka, därför använde sig personalen av krattor för att skrapa i strandkanten. Stefan Kusbom på Markbyggarna böjde sig flera gånger ned och luktade på vattnet.

– Oljan har en väldigt stark lukt. Det såg ut som att det var en oljefilm på vattnet, men det var bara någon sorts alger. Men man måste lukta för att vara säker, säger han efteråt.

Vid dagens slut hade ingen ny olja hittats, förutom några små intorkade fläckar på några stenar.

– Det visar att vi nog tog bort det som fanns i höstas trots allt. Enligt vad vi såg i dag ser inte naturen ut att ha tagit någon skada. Saneringen har gått bra och alla inblandade har tagit sitt ansvar, säger Torsten Sörell men tillägger att kommunen gärna vill ha allmänhetens hjälp med att hitta oljan.

– Den som hittar något får gärna höra av sig så kommer vi ut och sanerar. Vi väntar oss att det blir några rapporter nu när folk kommer ut i sina stugor.

Några av de omkring 60 stugägarna på Römaren har larmat till kommunen att de har upptäckt oljerester, men enligt Tomas Eklöf som har sommarhus på ön finns det inte någon större oro.

– Jag var här när det var full aktivitet efter oljeutsläppet i höstas. Jag anade oråd och höll ögonen öppna. Jag har letat, framför allt på vassen och brädorna i bryggan som skulle kunna suga upp olja, men jag har inte hittat något. Vi har varit ganska förskonade och jag hoppas att vi slipper drabbas även i framtiden, säger han.