Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämlik skola kan få nytt liv i Jädraås

Skolan i Jädraås kan återuppstå – med jämställdheten i fokus.
– Alla barn ska känna att de behövs, säger Kajsa Wahlström, genuskonsulten som ska vägleda lärarna på den planerade friskolan.

I dagarna har en ansökan lämnats in till Skolinspektionen. Om allt går som initiativtagarna hoppas kan skolan öppnas hösten 2016.

Förra året lades byskolan ned då Ockelbo kommun samlade grundskoleverksamheten på huvudorten.

Föräldrarna i Jädraås valde att i stället skjutsa sina barn till grannkommunen, till Gullhedskolan i Järbo. Där går i dag ett dussin elever från Jädraås.

Elisabeth Blomgren, engagerad förälder i Järbo, hoppas att turerna i stället går åt andra hållet. Hon är en av dem som står bakom de nya friskoleplanerna.

Hon har valts in i styrelsen för den ekonomiska föreningen Jädraås friluftsskola som fått nytt liv.

För drygt fyra år sedan fick föreningen avslag på sin ansökan om friskola. Föreningens tanke var att friskolan skulle ta vid om den kommunala byskolan lades ned.

Nu försöker man på nytt.

Den här gången tar man alltså hjälp av Kajsa Wahlström, förskolechefen som i slutet av 1990-talet drog i gång jämställdhetsprojektet på förskolorna Tittmyran och Björntomten i Trödje utanför Gävle. Projektet blev känt både i Sverige och internationellt.

Kajsa Wahlström tar med sig erfarenheterna och insikterna till Jädraås.

– Alla anställda ska ges en gedigen kunskap om jämställdhet i teori och praktik för att kunna ge alla barn samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter, säger hon.

Elisabeth Blomgrens vision är en "hållbar skola" som medverkar till att bygden lever vidare och att folk flyttar hit i stället för härifrån.

– Det ska bygga på att alla elever ska känna sig trygga i skolan. Alla ska få förutsättningar att lyckas och tro på sig själva, säger hon.

Även i den nya tappningen finns friluftsperspektivet, med mycket vistelse i naturen.

Skolluncherna ska bestå av ekologisk, närodlad mat, betonar hon också.

Det återstår att se om elevantalet räcker för att skolan ska klara ekonomin. Kalkylen bygger på minst 16 elever. Då ska det gå runt, menar Elisabeth Blomgren.

Hon har kontaktat ledningen för Ockelbo kommun och hoppas att friskoleföreningen får hyra lokalerna som tömdes i fjol – och att Skolinspektionen ger klartecken.

Kajsa Wahlström vill hjälpa personalen att bli medvetna om hur flickor och pojkar bemöts, hur bemötandet kan förändras och vad det betyder.

Hon tar ett exempel:

– Vanligt kan vara att en flicka som byggt en snögubbe får kommentaren "Åh, vad fint du gjort. Var det någon som hjälpte dig? Ska vi gå in? Du fryser kanske".

– Till skillnad från pojken som fryser och hackar tänder för jackan är öppen. Men ingen av de vuxna reagerar. Pojkens snögubbe är lika stor som flickans. Ändå säger de: "Wow, vilken bamsestor snögubbe, du är en stark kille".

Flickor bemöts ofta med förminskande kommentarer medan många pojkar får tunga krav att leva upp till.

Kanske pojken behövde få någon som brydde sig om att han frös, resonerar Kajsa Wahlström för att visa vad det är för budskap hon vill föra in i den nya Jädraåsskolan.