Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämlik vård à la (S) = ingen vård

Annons

Återigen fyller en politiker debattsidorna med vackra ord. Vi skall utreda till botten hur vi skall få det jämlikt inom vården. Den skall bli så jämlik så. Jämlik med vad? Jämlikhet inom Regionen. Det kräver en hel del då vi är ett litet, fattigt län om man gör en jämförelse med övriga läns faciliteter inom sjukvård. Det är redan utrett hur innevånare i norra länet har sämre möjligheter att komma under adekvat vård i tid vid hjärtinfarkter. Då gäller Gävle eller Sundsvalls sjukhus.

LÄS MER – DEBATT: Lindeberg (S): Nu inledes arbetet med att minska ojämlikheten i Gävleborg

Men om vi nu istället pratar om alla de kritiska tillstånd där vi inte klarar av att rädda patienter med mindre än att vi snabbt skall transportera dem till exempelvis Linköping vid allvarliga brännskador, till Göteborg med för tidigt födda barn eller till Lund, och så vidare.

Vissa patienttillstånd kräver snabb överflyttning av patienten från Gävle sjukhus till ett sjukhus i någon av de nämnda städerna. Hur gör vi då? Jo, under förra mandatperioden så lägger den (S)-ledda regionen ner Gävle flygplats genom att påstå att man inte behöver flygplatsen. Vilka utredningar/konsekvensanalyser hade regionen gjort innan man uttalade sig? Hur gick debatten i regionfullmäktige? Vilka kloka överväganden gjordes av fullmäktiges ledamöter, till antalet 75?

Det finns ingenting redovisat. Hur har ni visat att det blev bättre och billigare? Genom att låta patienterna dö bort hemma i Regionen. Då blir ju transportkostnaderna lägre. Även vårdkostnaderna blir ju mindre då man slipper betala för specialistvården som utförs på sjukhusen utanför Regionen.

Om inte regionfullmäktige förstår det, att genom att återupprätta Gävle flygplats, så gör man sjukvården mer jämlik med övriga Sverige. Det är dessutom en billig åtgärd för att få tillgång till specialistkompetensen i hela Sverige.

Ni behöver inte utreda mer, utan gör något snabbt innan spektaklet med Gävle flygplats fullbordas som århundradets sämsta politiska beslut. Ett problem vi har är det faktum att politiker inte har förmågan att diskutera utanför sin egen krets. Det fördummar politiker och tjänstemän när det inte ens finns en debatt.

Den förre regiondirektören har visat vad han gick för i det här sammanhanget. Den nye har inte sagt flaska. Bland de politiska partierna är det bara sjukvårdspartiet och SD som yttrat sig. Var finns ni andra?

Anders Hellström, Krisberedskap Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons