Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämställdheten ökar med fler heltidsjobb

Sverige kallas ibland världens mest jämställda land.

Det stämmer tyvärr inte, vi har halkat ner. Vi har kommit en bit på vägen mot att ge män och kvinnor samma förutsättningar men det är långt kvar.

Kvinnor utför mer av det obetalda hemarbetet och halkar efter i position och lön i arbetslivet. Kvinnor tar ut huvuddelen av föräldraförsäkringen, arbetar mer deltid än män, får sämre löneutveckling och pensioner på grund av den traditionella ansvarsuppdelningen mellan män och kvinnor.

Var tredje kvinna jobbar deltid. Väldigt många skulle istället vilja arbeta heltid. Heltid måste bli norm på hela arbetsmarknaden, så att alla kvinnor har möjlighet att få en lön att leva på. För att det skall bli så krävs politisk vilja och konkreta beslut.

I dag förekommer otyget med anställda på noll (!) procent. Det drabbar ofta unga tjejer som får mycket otrygga och korta anställningar. Handeln är en bransch det är mycket vanligt med deltider, men av någon anledning skiljer det sig mycket mellan män och kvinnor. Inom fackhandeln arbetar 68 procent av männen heltid, och 38 procent av kvinnorna. Knappast en önskad situation för många.

Kommunal har visat att 100 000 kvinnor jobbar deltid för att ha tid att vårda sina anhöriga. Vi ser fortfarande vårdande som en kvinnas uppgift, medan männen jobbar vidare på sina heltider.

Under ett arbetsliv tjänar en man i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mer i lön än en kvinna. 3,6 miljoner kronor som ger en stor skillnad gällande trygghet och möjligheter.

Arbetslösheten är ett problem, det går inte längre att blunda för regeringens totala misslyckande. Alla – både kvinnor och män – ska ha möjlighet att försörja sig genom eget arbete. Så är det inte i dag. Sysselsättningsgraden, hur stor andel av befolkningen som arbetar, har sjunkit under regeringen Reinfeldt. Skillnaderna mellan kvinnor och män på arbetsmarknaden består.

Arbete ger oberoende och möjlighet att själv bestämma över sitt liv. Det är oacceptabelt att kvinnor ska ha sämre möjlighet till arbete, sämre anställningsvillkor och lägre lön än män.

Vi socialdemokrater tror att en delning av föräldraförsäkringen mer rättvist skulle göra skillnad. Om pappor och mammor tar lika del av ansvaret för barnen från början ökar chanserna att ansvaret fördelas mer jämnt längre fram. Då nås också de chefer som befordrar och sätter löner på arbetsmarknaden av insikten att barnen är ett delat ansvar som tas av både män och kvinnor.

Det ger mer likvärdiga förhållanden för män och kvinnor på arbetsmarknaden och förhoppningsvis kan skillnaden på 3,6 miljoner kronor raderas ut.

Hittills har inga jämställdhetsframgångar skett av sig själv, utan krävt ett stort arbete. Det gäller också i dag och jag vill se mer!

Elin Lundgren (S)

riksdagsledamot

Gävleborg