Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställdhetspengar till skolor i Hofors

Haga- och Petreskolan har fått mest av Skolverkets jämställdhetspengar, skriver Hans Backman, FP. ”Som Folkpartist är det en källa till stolthet att tillhöra det parti som drivit igenom detta”, skriver han.

Annons

Jämställdhet handlar om lika möjligheter oavsett kön. Att kunna bli sedd som individ och utvecklas utifrån sin egen vilja och önskemål, utan att behöva styras in i en mall. Särskilt viktigt är detta när det gäller våra barn.

Jag vill kunna skicka mina döttrar till skolan i trygg förvissning att vare sig lärare eller deras skolkamrater ska begränsa dem. Det gäller såväl beteende som skolresultat, för det vet vi nu, att resultat styrs av förväntningar. Om barnen tror att det här är ett område där flickor generellt presterar bättre, ja då gör de det. Och tvärtom.

Skolan kan inte lösa alla samhällets problem, men ambitionen måste ändå vara att alla elever ska kunna utvecklas så långt som möjligt, utan att hämmas av könsroller.

Vuxenvärlden måste våga säga ifrån. Vi skapar inte Europas bästa skola med världens stökigaste klassrum. Skolan ska vara en trygg arbetsplats, fri från våld, hot och trakasserier både för flickor och för pojkar.

Sverige har ibland framhållits som ett föregångsland, då det nästan är jämnt mellan könen i matematik.

Problemet är att det är de svenska pojkarna som underpresterar kraftigt – och inte de svenska flickorna som är ovanligt duktiga. Samtidigt som pojkarna fortfarande ligger långt efter vad gäller läsning.

Jämställdhetspengen är en del i arbetet som regeringen initierat för att komma till rätta med problemen.

En stor del av pengarna ska gå till fortbildningsinsatser för lärarna, för att motverka traditionella könsroller. En särskild satsning görs för att motverka och bekämpa hedersvåld och förtryck, sex- och samlevnadsundervisningen ska stärkas och ett antal myndigheter har fått i uppdrag att kartlägga och stödja arbetet på olika sätt.

Riksdagsledamot från Hofors

Mer läsning

Annons