Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämställt föräldraskap ska vara självklart - ingen bonus

Individualiseras föräldraförsäkringen behöver ingen av föräldrarna välja bort något; föräldraskapet tydliggörs då som ett individuellt ansvar och karriären blir ett individuellt val. Samtidigt ges barnet mer tid med sina anknytningspersoner, skriver Ida Nyström (FI), ordförande Feministiskt initiativ Gävle.

Vid årsskiftet försvann den så kallade jämställdhetsbonusen. Ett steg bakåt, kan tyckas, av namnet att döma. Feministiskt initiativ, FI, har dock ställt sig kritiska till reformen, och det är uppenbart att dess tänkta effekter har uteblivit. Sverige bör införa en föräldraförsäkring som sätter barnets intresse i främsta rummet, och som främjar det antagna jämställdhetspolitiska målet om att män och kvinnor ska dela det obetalda hemarbetet lika och ge och få omsorg utan att underordnas.

FI efterlyser en föräldraförsäkring som ger föräldrarna lika möjligheter på arbetsmarknaden, oavsett kön, samtidigt som barnet ges rätt till omsorg av båda, eller alla, sina vårdnadshavare.

Det är hög tid att vi inför en helt individualiserad föräldraförsäkring. Det finns helt enkelt inte några bra argument för att låta bli. Alla andra sociala försäkringar är individualiserade. Utredningar har visat att det som styr uttaget av föräldraledighet inte är föräldrarnas inkomst, utan föräldrarnas kön; även i de olikkönade familjer där kvinnan tjänar mer än mannen, så är det betydligt vanligare att kvinnan tar ut större delen av föräldraledigheten. Förolämpande påståenden om att män skulle vara olämpliga som vårdnadsgivare faller bort – det finns ingenting som talar för att män skulle vara mindre lämpade än kvinnor. Ogrundade känsloargument som att det är orättvist att familjerna inte får välja själva faller bort – som det ser ut i dagsläget förväntas kvinnor i regel välja mellan familj och karriär. Det märks tydligt både på löneklyftan och på dess försvarare som menar att diskrimineringen bottnar i en intressefråga; att kvinnor väljer lägre löner, lägre pensioner, att stå för majoriteten av de samhällsinsatser som osynliggörs genom att inte kompenseras ekonomiskt och genom att exkluderas från BNP-måttet, för att kvinnor vill ha det så, för att de har valt familj. Män har i betydligt högre utsträckning möjlighet att välja både familj och karriär, vilket möjliggörs av kvinnornas insatser. För många män är detta så självklart att det är en ickefråga.

Individualiseras föräldraförsäkringen behöver ingen av föräldrarna välja bort något; föräldraskapet tydliggörs då som ett individuellt ansvar och karriären blir ett individuellt val. Samtidigt ges barnet mer tid med sina anknytningspersoner.

FI kommer inte att sörja jämställdhetsbonusen. Vi väntar i stället på nästa steg: en individualiserad föräldraförsäkring.

Ida Nyström (FI)

Ordförande Feministiskt initiativ Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel