Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yogaläraren Nina: ”Jag är inte längre rädd för döden”

Vissa kallar det filosofi. Andra kallar det religion och några skulle säga livsstil. Att det är svårt att exakt sätta fingret på vad yoga egentligen är har nog många förstått. Helt klart är däremot att intresset bara växer och att allt fler vill veta mer om hur man kan må bättre med hjälp av yoga.

Annons

Läs mer: Yoga - en resa som går i en enda riktning - inåt

Läs mer: Yogans åtta vägar till självkännedom

– Yoga har förändrat mig i grunden. Jag har tillit till livet. Att saker och ting blir som de ska och att jag inte kan påverka allt. Jag älskar mig själv på ett mer självklart sätt än tidigare och jag har lättare för att se och acceptera mina svagheter, säger Nina Finke som är yogalärare i Östersund.

Nina började sin yogaresa för sju år sedan. Under en av hennes första klasser deltog hon i en Gongmeditation. Gong är ett slaginstrument som ger ett ljud som är både helande och läkande. Man kan se det som att kroppen är ett instrument som stäms genom vibrationerna från gongen. Under meditationen ligger du ner, slappnar av och låter gongens ljud skölja igenom dig och ditt energisystem.

– Det var något som hände med mig då. Min kropp svarade på ett tydligt sätt av vibrationerna och på natten fick jag en väldigt speciell upplevelse. En känsla av total kärlek och frid kom till mig. Jag fick en känsla av att vara ett med alltet. Att ha kommit hem. Då insåg jag att jag måste ta reda på mer om det här. Vad är det jag har missat tidigare? säger hon.

Nina leder klasser i Kundaliniyoga i Sjöstugan på Frösön varje fredag morgon.

Nina berättar att hon inte längre har någon dödsrädsla efter upplevelsen. Tryggheten i att det som kommer efter livet inte är slutet, utan kanske början på något nytt gör att döden känns lättare att acceptera.

– Jag har under perioder tampats med min egen hälsa och när en nära anhörig gick bort i cancer var yogan en viktig vägvisare, säger hon.

Trots perioder av motgångar litar hon på livet och låter saker ha sin gång. Framförallt genom att inte låta det negativa ta över och styra hennes liv. Hon liknar yoga med ett antivirusprogram som rensar det undermedvetna från negativa upplevelser och ger klarare och renare tankar.

– Vi är noggranna med att tvätta vår kropp och hålla oss rena och fina. Men vi glömmer ofta vår mentala hygien, att tvätta vårt sinne från tankar och föreställningar som skadar oss och andra, säger Nina.

Med ett renare och klarare sinne öppnas också vägen till intuitionen.

– Jag har mycket lättare att fatta beslut idag än tidigare. Förut var jag velig men nu vet jag vad jag vill och vad som är bra för mig. Och jag märker att när jag fattar beslut utifrån min intuition blir det rätt. Då hamnar jag i ett flow och allt blir enklare. Livet blir inte samma kamp som tidigare, säger hon.

Kristin Rudin och kompisen Nemi är på yoga. För Nemi är det tredje yogaklassen i livet och hon verkar gilla det.

Man kan bli trött av yoga. Men det gör inget. Varje klass avslutas med en lång vila där man får chans att återhämta sig och hämta ny energi.

Emma Frelin (till höger), drog med sig mamma Anna-Karin Frelin på yoga.

Mer läsning

Annons