Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Björklund driver sin egen linje

/

Folkpartiledaren Jan Björklund är mycket nöjd med partiets genomslag i regeringen under de gångna fyra åren.

Annons

Men om Folkpartiet i stället hade varit fyra gånger större än Moderaterna hade det sett annorlunda ut på vissa områden.

- De överenskommelser som vi gjorde inför 2006 års val hade genomförts i båda fallen. Men det är klart att det parti som är större får till sist ett något större inflytande, det är helt naturligt, säger han i en TT-intervju.

- Det är klart att vi kanske hade gjort andra prioriteringar på några punkter. Om vi tar skattepolitiken, så vill vi ta bort värnskatten och ta ner marginalskatterna mer. Vi skulle vilja att Sverige gick över till euron, vi skulle förstärka försvaret mer och vi hade kanske tagit snabbare steg mot en obligatorisk a-kassa, säger han.

Energipolitiken blev nu i huvudsak folkpartistisk ändå och utbildningspolitiken har stark folkpartistisk prägel.

Fyra skillnader

- I grova drag står vi nära varandra alla fyra partier, det är därför som samarbetet löper så friktionsfritt. Men värnskatten, euron, kärnkraften och försvaret, om jag ska peka ut fyra områden, hade sett lite annorlunda ut. Sen hade vi även velat ha en språktest för att bli svensk medborgare, säger Björklund.

Burkaförbud i klassrummet finns det ingen konflikt kring mellan de borgerliga, enligt Folkpartiledaren.

Inför förra valet utlovades skattesänkningar på 37 miljarder kronor. Det blev 100 miljarder kronor. Björklund har sagt att man måste vara utomordentligt försiktig med skattesänkningar.

- Det kommer definitivt inte att bli lika mycket den här gången, säger Björklund.

Han har till skillnad från vissa kollegor i alliansen inte någon målsättning satt i siffror för skattetrycket, att det till exempel ska ned till genomsnittlig EU-nivå.

Önskar mer ideologi

- Jag har ingen sådan ambition. Det finns inget självändamål att hålla uppe skattetrycket på viss nivå, man kan fortsätta sänka om det finns utrymme, men att uttala en viss procentsats och sedan vara missnöjd om man inte når den nivån, det tycker jag inte att man ska göra.

För Folkpartiet är människors frihet och rätt att bestämma över sina egna liv centralt. Likväl har alla skattesänkningar motiverats med en sak - det ger fler jobb. Men om nu människor i stället definierar sin frihet som att jobba mindre, har regeringen misslyckats då?

- Nej, men vi vet av erfarenhet att de flesta människor inte fungerar så, säger Björklund.

Valrörelsen har hittills präglats mycket av miljardlöften till än den ena än den andra gruppen. Frågan är om det går att vinna val i Sverige på principer och värderingar.

- Jag beklagar det, för jag vill att det ska handla om ideologiska frågor och de finns i grunden, men jag skulle önska att de exponeras tydligare, säger Jan Björklund, som gärna fortsätter på sin post vid en alliansseger.

Owe Nilsson/TT

Mer läsning

Annons