Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Björklund har för låga ambitioner

Annons

Grundutbildningen i Sverige, alltså grundskola och gymnasium, måste ge grundläggande, allmänna kunskaper som är till nytta nu och i framtiden – oavsett om eleven ska bli lastbilstillverkare eller sjuksköterska.

Vi socialdemokrater förlorade regeringsmakten 2006. Närmaste kommande val är 2014. Två mandatperioder är åtta år och grundskolan är nio år. Den elev som gick i ettan när den borgerliga regeringen tillträdde är så gott som färdig i grundskolan vid nästa val. Det är naturligtvis helt orimligt att säga till den eleven eller dess föräldrar att ingenting kunde förbättras under hela studietiden. Sanningen är att svenska skolresultat nu kraftigt försämras. Nedgången började under en socialdemokratisk regering, men den har tilltagit under de borgerliga åren och borgerliga reformer har förvärrat problemen.

Att få studera vidare är för oss socialdemokrater en självklarhet. Därför byggde vi ut högskolan och satsade även på mindre högskolor som vår högskola i Gävle. Vi satsade på distansutbildning så att de som inte kunde lämna sin bostadsort kunde få studera hemmavid.

Sverige behöver en ekonomi byggd på kunskap och kompetens för att kunna konkurrera i framtiden. I allt detta är utbildningen central. Vi socialdemokrater har som mål att alla elever i grundskolan ska nå målen och att alla före 25 års ålder ska ha en fullständig gymnasieexamen.

Till år 2020 ska vi halvera andelen elever i grundskolan som inte är behöriga till att börja på något av gymnasiets nationella program och andelen unga mellan 18 och 24 år som inte har en gymnasieexamen.
Vi vill ha tillväxt och utvecklingskraft i hela Sverige och investerar därför i lärosäten i hela landet, bland dem naturligtvis Högskolan i Gävle. Vi vill förbättra kvalitén i högre utbildning genom mer undervisningstid och möjlighet för studenterna att göra praktik inom ramen för sin utbildning.
Därför vill vi investera i 8 700 nya högskoleplatser till en kostnad av 850 miljoner kronor. Vårt mål är att hälften av 30-34-åringarna ska ha genomgått en minst 2-årig högre utbildning (högskola och yrkeshögskola) år 2020.

Regeringen har på det här området betydligt lägre ambitioner. I budget för 2012 finansieras en välbehövlig satsning på 400 miljoner kronor till humaniora och samhällsvetenskap med en neddragning om 440 miljoner kronor. Samtidigt tas 10 000 platser som tillkom för två år sen bort. Statssekreterare Peter Horneth har själv gjort bedömningen att det blir närmare 20 000 färre högskoleplatser med regeringens politik.

Utbildningsministern säger sig vara nöjd med den nivå som övergången till högskolan ligger på idag och har därmed övergivit det socialdemokratiska målet om att 50 % av ungdomarna ska börja på högskolan. Jämfört med våra grannländer är nivån lägre för oss. Vi ligger även under Ryssland, Canada, Israel, Japan, USA och Nya Zeeland. Det är att ha för låga ambitioner, Jan Björklund.

Åsa Lindestam
Riksdagsledamot (S)

Mer läsning

Annons