Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan trampade 142 mil i sin velomobil

Sandvikenbon Jan Almkvist ville ha en velomobil och den fanns i Holland. Nu har han trampat de 142 milen hem.

Annons

Velomobilen kan enkelt beskrivas som en liggcykel med kaross. Det finns inte särskilt många i Sverige, bara ett tiotal stycken. Men i cykellandet Holland är de mer populära. Jan Almkvist åkte därför dit för att hämta hem sin nya velomobil som påminner en hel del om Ahlgrens godisbilar till utseendet.

Skyddar mot regn

Jan Almkvist beskriver sig själv som motionscyklare och har tidigare haft andra typer av liggcyklar. Han tycker att man sitter mer bekvämt och att det går fortare, framför allt på planare mark, med velomobilen som knappt har något luftmotstånd alls. Dessutom ger karossen skydd mot regn och dåligt väder. Den har också tre hjul vilket borgar för en bra balans. Men den väger lite mer än en vanlig cykel vilket gör det tuffare i uppförsbackarna.

Jan Almkvist hämtade velomobilen i Dronten, en stad cirka tio mil från Amsterdam. Sedan väntade 142 mils trampande innan han kom hem till Sandviken i tisdags.

Varför ville du ha en velomobil?

– Vill inte alla cykla fort och lätt utan att bli blöta? Jag tycker att det är konstigt att inte fler vill ha en så’n här. Den vanliga cykeln har inte utvecklats sedan 1800-talet, säger Jan Almkvist som dock medger att han får en del blickar när han är ute och cyklar.

– Det är många som tjoar eller frågar vad det är.