Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jane ska måla sitt paradis i sommar

/
  • MÅLARSOMMAR. I sommar ska Jane Sjögren äntligen få måla sin kolonistuga in- och utvändigt, inreda och däremellan experimentera i trädgården med sin nya färdighet; akvarellmålning.
  • RAR ROS. I mer än 200 år hade den här rosen färdats från söder till norr innan den 2005 hamnade i Södra koloniområdets mylla.
  • PARADIS. Årets sommar är Janes första utan bygg- och trädgårdsprojekt. Nu ska hon ägna sig åt akvarellmålning.

Södra kolonin, Klockan 14.00
Jag är den enda som har grön grind, sa Jane Sjögren, vars kolonistuga ligger vid en av de många stigar som fått sitt namn efter sommarbär.

Annons

Hade hon sagt ”leta efter paradiset”, hade vi ändå hittat hennes trädgård bland Södra kolonins alla stugor.
Jane vinkar från terrassen
i sluttningen uppifrån kullen, där områdets bin bor i gula hus. Men hon syns knappt för alla kronor på knotig stam och högväxande syrener, som följer gångar och tomtgränser.
Dessutom drar alla blommande växter till sig vår uppmärksamhet; nä-men-titta-där-och-där.

vid bordet på terrassen – att packa in solrosfrön i cellofanknyten, som sommarlovspresent till sina 21 elever – och möter oss i vid fågelbadet.
– Jag köpte stugan för sex år sen och längtar hit hela vintrarna, säger Jane som är 1–2-lärare i Ytterharnäs och gick på sommarlov i tisdags.
I alla fall från sitt pedagogiska jobb som lärare, vilket betyder att hon nu kan boa in sig i paradiset tills vädret vill nåt annat.
Och snart, sedan höstterminen är färdigplanerad, går Jane på semester. Då ska hon måla stugan in- och utvändigt, inreda och däremellan experimentera i trädgården med sin nya färdighet; akvarellmålning.

finns förutom den bågnande blomsterprakten sparris, mandelpotatis, kryptimjan och champinjoner, rabarber, vinbär, krusbär, fläder – och kirskål.
– Kvinnan som ägde stugan innan mig odlade ätbart ogräs och vistades mer i trädgården än i stugan, berättar Jane.
Kvinnan Jane talar om kallas i folkmun Fågelkvinnan, för när hon kom cyklande till sin stuga brukade hela skockar av fåglar flyga henne hack i häl.
Vilket Jane är glad för, eftersom fågelrikedomen här bjuder på sång från tidig morgon till sen kväll.
– Att bara sitta och andas och lyssna på fåglarna är otroligt avkopplande och härligt.
Eftersom trädgården var full av sly, ogräs, förvildade krikonträd och bärbuskar när Jane köpte kolonin, har all tid fram tills nu gått åt till att få ordning på jorden.
Därtill var trädgården inhägnad med ett två meter högt plank. Och full av armeringsjärn och metallrör, som grävts ner i jorden en och en halv meter och som kvinnan stagade upp sina bärbuskar med.
Grävprojekt har tidigare – då Jane var aktiv som arkeolog och osteolog – varit ett kärt arbete, men att göra kolonilottens jord brukbar var inte lika givande.
Det enda hon hittade under alla rötter och lager av jord var en spårvagnspollett och de gamla vanliga, keramikskärvorna.

är Janes första utan stora bygg- och trädgårdsprojekt. Förutom akvarellprojektet förstås.
– Jag ska lägga akvareller på marken, och spola dem med vatten för att se hur färgerna reagerar, berättar Jane och bjuder på kaffe och blåbärsmazariner.
Under ett vattenbad av betong, där grannen biodlarens bin gillar att dricka sitt dagliga vatten, bor en groda.
Badet har formen av ett löv och är inramat av kullerstenar och kryptimjan.
Kullerstenarna hade Fågelkvinnan runt sina rabatter, medan Jane samlat dem som en cirkelformad lämning.
För folkmun att berätta skrönor om där framme i tiden nån gång kanske.

Mer läsning

Annons