Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jannes pass

I dag öppnar Bok & Bibliotek, bokmässan i Göteborg, årets största evenemang som samlar författare, läsare, bibliotekarier, kändisar, politiker, kulturchefer, kritiker.

Norden och nordisk litteratur står i fokus denna gång. Vi har tjuvstartat med att läsa den danska författaren Janne Teller. En av bokfestens väldigt många huvudpersoner, som är värd att bli uppmärksammad i vimlet.

Annons

Om det var krig i Norden, och din familj bodde i en källare utan vatten och värme och man kunde bli dödad av en prickskytt på Sergels torg, och din bästa väns bröder hämtades av Enhetspolisen mitt i natten…
Om det var krig i Norden skulle ni ge era sista besparingar till en flyktingsmugglare. Och bli asylsökande i ett främmande långt borta. Och bli behandlade som tredje klassens medborgare…
”Om det var krig i Norden” är titeln på en essä av danska författaren Janne Teller. Den publicerades första gången för tio år sedan i en tidskrift för lärare.
Essän är så liten att den får plats i ett passhäfte. Det var också så designen såg ut när texten senare gavs ut som bok i Danmark (2004). Exakt som ett rödbrunt pass av äldre format med ringen av EU-stjärnor.
Janne Teller beskriver inte flyktingars situation för oss som är vana att leva i ett tryggt land. Hon gör oss helt enkelt till flyktingar.


Greppet är genialiskt, kyligt som metall. Det går på inget sätt att smita undan. Berättelsens familj är din eller min. I den stormaktsvansinniga diktaturen nya Svenska Samnorden där nästan hela huvudstaden ligger i ruiner efter bombnedslag och unga män skickas till Öresund för att skjuta danskar.
I början av hösten kom ”Om det var krig i Norden” för första gången ut på svenska, i en anpassad version där ursprungstextens Köpenhamn bytts mot Stockholm.
”Värre än rädslan är hungern. Värst av allt är kölden. Du fryser hela tiden. Och ännu är det bara början av november. Du vet inte hur ni ska överleva vintern. Läkaren säger att din mamma inte kommer att klara en vinter till i källaren.”


Ett barnboksförlag står bakom utgivningen. All heder till Lilla Piratförlagets gärning. Dock finns risk att boken hamnar instängd i en kategori och missas av många vuxna. Om det ska sättas en åldersgräns så är det snarare nedåt. Otäck läsning detta.
Samtidigt är det förstås enbart toppen att förlaget tagit fram en lärarhandledning med pedagogiska tips om hur man kan använda boken i samtal, med högstadie- och gymnasieelever, om tolerans och medmänsklighet.
För de flesta danskar, och svenskar, är tanken att man själv skulle vara flykting lika främmande som tanken att man skulle leva på Mars, konstaterar Janne Teller i ett efterord. ”Därför skrev jag ’Om det var krig i Norden’ som en inbjudan till dem in i flyktingtillvaron”.


Ytterligare en bok av Janne Teller är aktuell på svenska. Det är den prisbelönade ungdomsboken ”Intet” (från 2000) som kommer i nyutgåva på Bazar förlag.
”Intet” handlar om barnen i en sjundeklass som utmanar varandra att offra det viktigaste de äger. För någon är det en cykel, för Els-Marie är det ett par länge åtrådda skor, för Gerda är det hennes hamster. Sakerna läggs ihop i en hög av ”betydelse” i en gammal lagerlokal. Men den hemliga leken trappas upp. Oskuld förloras i dubbel bemärkelse. Högen börjar lukta av död och förruttnelse.
Nej, Janne Teller smeker inte sina unga läsare medhårs. ”Intet” är provocerande och numera en klassiker. Den väcker existentiella frågor som, jag lovar, ingen kan låta bli att diskutera efteråt.


Janne Teller kommer också till årets Bokmässa i Göteborg. Som en av huvudpersonerna. Vid en ceremoni på Internationella torget på lördag får hon ta emot Teskedsordens bokpris 2012, för ”Om det var krig i Norden”.
Teskedsorden grundades av Tidningen Vi 2006, med mottot ”För tolerans Mot fanatism”, prisutdelare är styrelseledamoten Margot Wallström, och i motiveringens sägs bland annat att ”Janne Tellers bok får alla dina föreställningar om dig själv att svindla i fritt fall”.
Författaren medverkar vid flera seminarier och scenprogram under bokmässan. Men dit behöver man ju inte nödvändigtvis åka. Det räcker gott att skaffa passet. En liten rödbrun nyckel till förståelse.