Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jante vann mot Gävle

Jag söker tröst i Befolkningspartiets och Jimmy Nordins folkliga kulturpolitik: ”Kultur är intressant på flera sätt och på många sätt startas kulturresan redan i ung ålder på förskolan med diverse aktiviteter som Skogsmulle, Blåsa ägg m m”.

 

Den sortens oavsiktlig komik samlade över 4 000 underskrifter, och det var väl fler än de som kunde tänka sig skriva under Gävles ansökan om att bli kulturhuvudstad.

Kanske speglar Jimmys traggliga kulturförklaring en del av Gävlebornas syn på konst, musik och teater. Kulturen en sak för överklassen, och några som, invecklat, krångligt, förklarar kulturens utvecklande krafter och möjligheter.

Men varje argument faller platt när kulturen ställs mot potthål, nerlagda skolor, alla oändliga behov av ekonomiska bidrag till nyttigheter som hart när varenda Gävlebo personligen kan formulera. Ett hopplöst företag.

Kulturen? Det är väl Idol, de där som låtsas konståka och Bonde söker fru. Och Schlagerfestivalen, bättre än så blir det aldrig.

Varför, ställdes frågan, alla dessa ”motkrafter”? Några hundra europeiska städer vill, och inser värdet av ett kulturår, men i Gävle inget av det där. I Umeå och Lund nästan total uppslutning, i Gävle ett upprop om att inte vara med. Bäst då att Gävle väljs bort. Lugnet återställt.

Men Lund räknar med att omsätta över 400 miljoner, om staden vinner. Umeå väntar sig besök från hela Europa. Det ger några hundra miljoner. I Gävle en annan sorts matematik; Jimmy räknar på fingrarna och når fram till: Mer pengar till idrotten och fler röda stugor. Det är viktigare.

Den som följt några debatter under sådär 40 år känner igen sig, samma landskap då som nu. Inget självförtroende, varför förhäva sig, eller tro på framtiden? Ingen märkbar stolthet över den egna staden, alla andra är ju så mycket bättre. Jante ses som en trygg och naturlig grund för att vara mot allt. Och politikerna? ”Idioter”, sammanfattar Jimmy.

Något blir det väl ändå av alla förslag och ideer. Så länge politikerna, som är klokare än Jimmy, tror på framtiden satsas på kulturen, och andra nyttigheter. Gävle har hyggliga möjligheter att utvecklas, och är redan en betydande kulturstad. Det gäller bara att få Gävleborna att förstå det där, och känna stolthet.

Kennet Lutti