Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jantelagen bygger inget samhälle

Du ska inte tro att du är något. Det är andemeningen i Jantelagen som odlats av socialdemokratin och som under alltför lång tid har varit dominerande i Sverige. Människor har hållits tillbaka och hindrats från att göra den livsresa de själva velat göra. Flit och hårt arbete har inte uppmuntrats.
Det går inte längre att bygga ett samhälle på sådana tankesätt. Dels för att vi behöver få ut så mycket som möjligt av varje människa för att stå oss i den ökade internationella konkurrens som globaliseringen medför. För att vi behöver flitiga och hårt arbetande människor som för samhället framåt och skapar tillväxt i ekonomin. Men även för att det inte heller är moraliskt försvarbart att ha en sådan ordning. Alla människor har ett unikt och okränkbart värde och förtjänar att få utvecklas i sin egen takt.
Det krävs därför förändring på det ekonomiska och skattemässiga området. Det håller inte att den som lägger ner flera år på en tuff utbildning eller arbetar några timmar extra varje dag straffbeskattas. Även om alliansregeringen gjort mycket bra så har vi fortfarande såväl höga skatter för vanliga löntagare som världens högsta marginalskatt. Vad sänder det egentligen ut för signaler?
Det krävs också förändring på det arbetsmarknadspolitiska området. Det håller inte att den duktige och flitige personen tvingas sluta före den mindre kompetente arbetskamraten när ett företag tvingas skära ner, bara på grund av att hon eller han jobbat kortast tid på arbetsplatsen. Vad säger det om vilka dygder som samhället värdesätter?
Men det krävs dessutom förändring på det skolpolitiska området. De håller inte att de duktiga eleverna hålls tillbaka i skolan. Att de som räknar ut matteboken för snabbt tvingas sudda ut uträkningarna och börja om eller att betyg börjar användas som motivation först i sena årskurser. Det viktiga måste vara att lägstanivån i en klass är hög, inte att eleverna håller en så jämn nivå som möjligt.
Människor är olika, har olika intressen och olika talanger. Det är naturligt och inte någonting som behöver eller bör döljas. Istället måste vi bli bättre på att se varje människa för den hon är. Bättre på att uppmuntra var och en att göra det bästa efter sina förutsättningar.
För oss är det detsamma som att arbeta för ett mer kristdemokratiskt samhälle. Ett samhälle som ser och uppskattar alla människor. Ett samhälle där ingen hålls tillbaka, och där ingen lämnas efter. Ett samhälle där det är okej att vara duktig och där flit uppmuntras och belönas.
Man tycker att det borde vara sunt förnuft, men så är det uppenbarligen inte. Som företrädare för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet tänker vi göra vad vi kan för att förändra. Flit ska löna sig. Ska det vara så svårt?
Mary Goro
Kandidat till kommunfullmäktige Sandviken
Aron Modig
Vice ordförande KDU