Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japan i gungning efter skalvet

Allt fler döda hittas i Japan där miljontals drabbade nu försöker komma på fötter igen, tre dagar efter skalvet och tsunamivågen.

Annons

Informationstörsten är enorm och ryktena sprids som vinden.

- Jag litar bara på NHK. De har alltid rätt information, säger 19-årige Kazuki Mori, som sitter på ett rökigt kafé strax bredvid en tunnelbanestation i centrala Tokyo.

Han sitter och knappar på sin rosa telefon. Bland yngre japaner är inte Facebook lika stort som i många andra länder. I stället används en liknande sajt, Mixi. Alla som är online pratar om det som händer, enligt Kazuki Mori. Men i sociala medier kan mycket vara fel.
- Många sprider falska rykten. Särskilt när det gäller kärnkraftverken och hur farliga de är, säger han.

Informationen måste vara färsk, eftersom allt sker så fort. Den som skickar vidare gamla uppgifter kan göra mer skada än nytta. Yuka Hirata, 28, tror att just japaner är dåliga på att värdera information kritiskt.
- När vi växte upp blev vi inte tillsagda att tänka. Allt på tv stämmer, allt som är skrivet är sant. Folk verkar tro på allt som de får reda på, säger hon.

I söndags blev hon uppringd av en vän som hört av sin pojkväns chefs bekant, som påstods vara anställd på elbolaget Tepco, att luften i Tokyo redan innehåller farliga partiklar från kärnkraftverken.
- Jag blev chockad först. Men sedan fick jag veta att det inte kan vara sant. Vi måste tänka på vad vi sprider vidare i en sådan här situation, säger hon till TT:s utsända.

I Tokyo väcker de ständiga efterskalven nervositet. På ett kafé i centrum gungade taklamporna fram och tillbaka under en halv minut. Servitörerna stannade och tittade upp mot taket. Kafégästerna kastade en blick mot lamporna, men fortsatte sedan på förmiddagsfikat.

Ett flertal butiker som TT besökt under dagen har haft helt slut på nudlar och andra torrvaror. Även plåster, batterier och ficklampor går åt fort.
- Folk kommer in och köper mycket på en gång. Jag vet inte alls när vi kan få in mer, säger ett butiksbiträde i södra Tokyo och slår ut med händerna.

Längre norrut, i det värst drabbade katastrofområdet arbetar sig räddningsmanskapen fram i ett landskap som ser ut som om det har bombats. Den plötsliga nöden är stor.
- Först och främst: vi har inget dricksvatten. Sedan har vi varken mat eller information, sade borgmästaren Hiroshi Kameyama i det översvämmade Ishinomaki - med 165 000 invånare - till japansk tv. - När tsunamin kom försökte jag evakuera folk. Jag vände mig om för att titta och det var som ett dataspel från filmen Armageddon. Jag trodde det var en dröm, det var som jordens undergång, sade 46-årige Tsutomu Sato från den halvt utplånade Rikuzentakata till Reuters.

Dödssiffrorna är fortfarande omöjliga att slå fast. Minst 1 800 är hittills bekräftat döda. Från Miyagi-länet berättade myndigheterna på måndagen om 2 000 döda som hittats vid kusten kring Minamisanriku och Ishinomaki.

I grannlänet Iwate larmas om staden Otsuchi med 12 000 saknade.
- Otsuchi påminner mig om Osaka och Tokyo efter andra världskriget när allt var förstört och raserat, sade Japans rödakorsordförande Tadateru Konoe till Reuters.

På måndagen kom också larm om en ny stor tsunami efter ett av alla efterskalv. Varningen drogs dock senare tillbaka.

Mer läsning

Annons