Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järbo får en byggvaruhandel

HansOlov Lönn och hans fru Monica får Skogsstyrelsens stöd, "Väx med skogen", i år. Pengarna läggs på att utveckla verksamheten Järbo trädgårdsservice, med inriktning mot trävaror. De ska starta en byggvaruhandel.

Det har gått cirka sex år sedan Stigs småstugor slog igen i Järbo och sedan dess har det inte funnits någon virkeshandel där.

– Byborna pratar om att det var så bra när Stigs småstugor fanns. Jag tycker att närproducerat ska ha ett värde, så nu försöker vi göra något av det själva, säger HansOlov Lönn.

Han är också träambassadör för Gävleborg/Dalarna hos LRF och han tycker att det är viktigt att visa marknaden att det går att satsa på lokalproducering av virke.

– Det är inte bara ägg och mjölk som kan vara lokalproducerat, även trävaror, säger han.

HansOlov Lönn är mån om klimatet och han påpekar att han ofta ser timmerbilar som hämtat träd i närheten av Järbo för vidare transport.

– Det är vansinne. Flera kunder borde handla av de lokala byggföretagen, så att det blir mindre transporter. Man måste förädla virket där växplatsen är, säger han.

HansOlov Lönns företag producerar öllådor till Jädra öl, som sedan säljer dessa. I framtiden vill han också ha några anställa, och då främst ungdomar.

– Desto fler arbetstillfällen, desto bättre för byn. Jag vill att unga ska stanna kvar i Järbo, säger han.

Järbo trädgårdsservice tilldelas 754 000 kronor av Skogsstyrelsen. Pengar som kommer att läggas på bland annat en såg av märket Serra alpina, som är tillverkad i Tyskland, en hyvel Logosol 360, en lamellsåg och virkestransportörer.

– Tanken är att jag ska kunna ta fram det som kunden vill ha och göra det från början. Det vi kommer att bidra med är virke som man inte hittar i en vanlig bygghandel. Jag kommer att erbjuda virke med hög kvalitet till exempel fetved, säger HansOlov Lönn.

Ett såghus på 16 gånger 20 meter ska byggas. Det ska innehålla en såghall, snickeri, kontor och en butik. I början används endast fastighetens eget virke, och byggvaruhandeln beräknas öppna i januari nästa år.