Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järboseglarna framme

Efter sju månader fyllda med äventyr och dramatik är nu Järboseglarna Anne och Dan Roghe framme vid sina drömmars mål: Västindien.


– Otroligt med tanke på allt vi varit med om sedan vi lämnade Gävle sista maj, jublar de.

Anne och Dan Roghe hade förberett sig i sju år när de en solig lördag i maj förra året tog avsked från ett 30-tal vänner och familjemedlemmar som samlats vid kajkanten i Gavleån och klev ombord på sin ”Sun Chaser” för att segla till Västindien.

Men resan blev ännu äventyrligare och strapatsrikare än vad Järboparet hade kunnat föreställa sig när de suttit hemma och planerat den 15 månader långa seglatsen in i minsta detalj.

Utanför Madeira hade allting kunnat ta slut. Paret Roghe hamnade de mitt i en oförutsägbar tornado och tvingades överge sin båt för att rädda sina liv. Personalen i räddningshelikoptern som larmades till platsen kunde på grund av ovädret inte fullfölja sin räddningsinsats. I stället blev Järboparet under dramatiska former upplockade av besättningen på ett grekiskt oljefartyg.

Med ”Sun Chaser” drivande ute på havet var det länge ovisst om det skulle bli någon fortsättning på resan. Men mirakulöst nog fick Anne och Dan efter 16 dygns väntan tillbaka sin båt. Ett polskt par hade då hittat ”Sun Chaser” drivande och kunde bogsera in den svårt sargade 44-fotaren till ön Porto Santo.

Efter omfattande reparationer kunde paret Roghe 30 november ge sig ut från hamnen i Las Palmas för att korsa Atlanten. 22 dagar och cirka 3 000 sjömil senare var de framme i Karibien.

– Nu har vi nått våra drömmars mål. Otroligt med tanke på allt som vi varit med om, skriver Anne och Dan i ett mejl till Arbetarbladet.

På sin hemsida har de löpande berättat om vad som hände efter det att de tvingades överge sin båt i ovädret; hur de blivit bestulna, hur de fått kämpa för att få båten sjöduglig igen och om många spännande möten med nya vänner.

”Att vara i Karibien känns helt underbart. Vi njuter av att bara vara framme, men också av vinet, brödet och ostarna. Vi har suttit på båten och fantiserat om alla maträtter vi ska äta när vi kommer fram. Nu går vi till olika restauranger och äter lammstek, sallader, pommes frites och allt annat som vi längtat efter. Vi firar jul med klappar, spel och god mat fast det känns lite konstigt i värmen. Vi ligger på stranden dricker Rom ur flaskan som ”Jack the Sparrow” i ´Pirats of Carrabien´ och gör allt det vi drömt om”.

Läs mer om Järboparets långseglats på www.dananne.se