Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnriket får förstärkning

/
  • En Wetterlingsyxa att skära bröd med på Axmarbrygga.
  • Marie Östblom, processledare inom kultur och turism på Intresseföreningen Bergslaget.

Järnriket Gästrikland får drygt 8,6 miljoner kronor från EU:s strukturfonder.

Annons

Den så kallade Bergslagssatsningen spänner över två år, 2015 till 2017, och budgeten är på totalt 17,3 miljoner kronor.

Hälften är EU-pengar och resten kommer från länsstyrelserna i de fem län som intresseföreningen verkar inom, Dalarna, Gävleborg, Värmland, Västmanland och Örebro. Samtliga regioner är också medfinansiärer, utom Västmanland där regionbildningen inte är klar.

Region Gävleborg har beviljat 1,4 miljoner kronor till satsningen.

Hela projektet syftar till att öka tillgängligheten och tillströmningen till turismmålen i regionerna. I Gästrikland ingår en hel del besöksmål med tydliga kopplingar till järnbrukseran och det kulturarv som den tiden lämnat efter sig.

Marie Östblom är processledare inom Bergslagssatsningen och har sin arbetsplats i Gävle.

– Vi är med och skapar lokala arbetsgrupper på de olika besöksmålen. Det kan vara till exempel Axmar bruk eller Högbo bruk. I dem upprättar vi affärsplaner för framtida satsningar, säger hon.

Det gäller att besöksmålen har en tydlig produkt, det ska finnas en helhetslösning, berättar hon.

– Axmar brygga havskrog till exempel har över 70 000 besökare per år. Där har vi anlitat en landskapsarkitekt som kommit med förslag hur man ytterligare ska lyfta området. En nyhet där är att det skapats en parkeringsplats med fyrtio ställplatser för husbilar vid restaurangen, med elstolpar, säger hon.

För närvarande är det sju besöksmål Bergslaget jobbar med: Axmar bruk, Forsbacka bruk, Mackmyra bruk, Högbo bruk, Wij valsverk, Gammelstilla och Wetterlings yxfabrik.

Annons