Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jasminuppror i Sverige?

Annons

Många är vi som gläds över utvecklingen i Nordafrika med diktaturer/polisstater som faller. Tunisien och Egypten i dag och kanske Libyen, Marocko Algeriet och Syrien i morgon. Man kan bara hoppas.
Själva lever vi i en "Bullerby-demokrati" där vi tror att det är Astrids Lindgrens värld som gäller. Så är det knappast - oavsett hur stark svenska kronan är för stunden - även om Sverige säkerligen är bättre än många andra s k demokratier. Det är bara att titta på SJ. Vi klarar inte av fungerande tågkommunikationer. Vi klarar inte av att skotta våra gator. Vi kan inte via våra folkvalda, överbetalda riksdagsmän införa regler som gör att man inte riskerar att få snöras eller istappar i huvudet. Är det någon som inbillar sig att det är omöjligt att bygga ett rasskydd under tak? Är det någon som inbillar sig att man inte kan åka runt med en traktor och sanda så snart det är risk för halka. Våra politiker och deras utsedda beslutsfattare i myndigheter ser till att 100000-tals människor och inte minst företagare får betalningsanmärkningar p g a idiotiska regler. Nu skall det visst bli lättare med skuldsanering. Vilken tröst.
Socialtjänsten tvångsomhändertar barn på löpande banad på lösa grunder och föräldrarna får sedan inte ens träffa sina barn under värdiga former. Vi kan inte skydda barn från familjesplittring. Just nu skall ex en kvinna åka utan pass till Angola för att söka pass där och lämna sitt barn, som är svensk medborgare i Sverige hos sin pappa. Däremot skall vi värna "kärleken " som uppstår på någon bar i Thailand för att snabbt ta hit sin s k "partner" utan att man knappt känner varandra. Vad är det för infama dåraktiga människor som beslutar sådant här. Vad är det för politiker som aldrig kan få till det och hitta på rimliga regler? Trots att man har 55 000 kr i månaden och en massa förmåner för att i bästa fall jobba heltid till fromma för sina väljare? Kommer det något förslag som är bra så blir det ändå trekvartsregler för att vi inte ex låter regeln till skydd mot familjesplittring gälla dem som inte har pass och naturligtvis kan vi inte se till att utfärda främlingspass? Sverige sitter bergfast fast i glashus när man kastar bildliga stenar runt om i världen och klagar på alla andra. Det är dags att gå ut på gatorna. Det är dags att reformera och uppgradera och inte ständigt kränka medborgare på alla upptänkliga plan. Var finns den myndighet samhällsorganisation som fungerar. Jag kan inte komma på en enda för stunden. Sätt press på våra politiker för trots att allt är den vägen vi måste få till stånd en förändring i denna erbarmliga djungel av usla regelverk.

Gävle den 22 februari 2011
Tryggve Emstedt, advokat i snart 24 år

Mer läsning

Annons