Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättekliv för transpersoner

Annons

Socialstyrelsen presenterade nyligen resultatet av utredningen som sett över transpersoners villkor i vården. De åtgärder som föreslås handlar om att slopa kravet på sterilisering innan könsbyte och att slopa kravet på att den som genomgår ett könsbyte måste vara ogift. För oss i Öppna Moderater känns det bra att Socialstyrelsen i sina förslag gör upp med den gammalmodiga och förlegade synen på transpersoner som gäller idag. Förslagen innebär ett jättekliv framåt för alla transpersoner.

Vi välkomnar utredningen och utgår från att regeringen förverkligar förslagen så snart det är möjligt. Vi i Öppna Moderater har i flera sammanhang drivit frågan om att vården som erbjuds hbt-personer i Sverige måste bli mer jämlik och likvärdig, detta gäller inte minst för transpersoner. Socialstyrelsen pekar på samma problembild. Bemötandet och behandlingen i vården varierar oacceptabelt mycket mellan olika landsting.

Även om vi är glada över de förslag som nu lagts ser vi ett behov av att gå vidare med flera skarpa förslag för att underlätta livet för transpersoner. Den strikta åldersgränsen på 18 år behöver avskaffas, reglerna för byte av juridiskt kön ses över, liksom namnlagen. Öppna Moderater kommer att göra vad vi kan för att driva utvecklingen i en positiv riktning. Vi kommer att anstränga oss för att få vår regering att gå i mål med nödvändiga förändringar som stryker ett streck över dagens otidsenliga lagstiftning.

Christer G Wennerholm

Ordförande Öppna Moderater

Jenny Edberg

Vice ordförande Öppna Moderater

Fredrik Saweståhl

Vice ordförande Öppna Moderater

Mer läsning

Annons