Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jättelik Queen-hyllning i Sandviken

Symfonimusik möter rock. Yngre musikelever möter äldre yrkesmusiker. Den gemensamma nämnaren är Queen.

Totalt står 120 musiker och sångare på scen i Folkets hus i Sandviken, när Kulturskolan, Bessemergymnasiets estetprogram, Sandvikens symfoniorkester, Forsbacka kammarkör och Magnus Bäcklund, hyllar bandet som fyller 40 år i år.

I Kulturskolans lokaler repar kompet för fullt. De unga musikerna Fredrika Lundkvist, Fredrik Ahnlén, Johan Pettersson och Alex Ärnström har spelat Queen-låtar sedan i höstas och börjar känna sig redo.

Förutom två offentliga konserter på söndagen blir det två elevkonserter på måndagen.

– Det ska bli riktigt kul. När vi genrepade tidigare i veckan var det väldigt maffigt, berättar Fredrik Ahnlén, som spelar piano och har Queens Don´t stop me now som favoritlåt.

Dirigent är Krister Pettersson, som till vardags arbetar som brasslärare på Kulturskolan.

Stor spännvidd

– Queen är speciellt. Deras musik spänner över så många genrer, det är opera, rock och tradjazz om vartannat, säger han, som själv var Queen-fan när han växte upp på 70-talet och har en långvarig relation till bandet.

Speciellt med konserten är också mötet mellan alla inblandade. Äldsta musiker är 80 år och yngsta 14 och de kommer alltså både från Sandvikens symfoniorkester, Forsbacka kammarkör, estetprogrammet och Kulturskolan, som förutom kompgruppen medverkar även med sång och orkesterelever.

Föreställningens Freddie Mercury är solisten Magnus Bäcklund, som bland annat deltagit i melodifestivalen i duon Fame.