Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jennie och Thomas får ersättning av staten

Jennie och Thomas blev felaktigt misstänkta för sexövergrepp mot sin egen dotter.

Nu får Sandvikenparet upprättelse i form av ersättning med 83 000 kronor från staten.

– Det känns skönt att äntligen få lägga det här bakom sig och gå vidare i livet, säger Jennie.

Jennie och Thomas råkade ut för något av det värsta som kan hända småbarnsföräldrar. De anklagades för sexuellt övergrepp mot sin egen dotter, fick båda barnen omhändertagna och blev själva frihetsberövade.

– Som en lång mardröm, har de beskrivit det.

Efter de friande domarna fick fallet mycket stor uppmärksamhet i media. SVT:s Uppdrag Granskning visade på allvarliga brister i myndigheternas agerande. Folkopinionen rasade mot åklagare, polis och socialtjänst.

Thomas satt anhållen och häktad som misstänkt för övergrepp i en månad. Han får nu ersättning med 75 000 kronor efter beslut av Justitiekanslern, JK. Jennie satt anhållen som misstänkt för medhjälp i ett par dygn. Hon ersätts med 8 000 kronor.

– Inga pengar i världen kan ersätta den skada vi drabbades av. Men det här är ändå en markering av att vi blivit felaktigt behandlade. Det är också skönt att vi nu äntligen kan lägga allting bakom oss och gå vidare, säger Jennie.

Helst hade hon sett att någon företrädare för de inblandade myndigheterna också skulle ha bett om ursäkt med ett enkelt ”förlåt”.

– Vi skulle ha uppskattat ett sådant mänskligt beteende.

Drygt hälften av ersättningen som JK nu betalar ut till Sandvikenparet är för det lidande Thomas och Jennie drabbades av. Resten är ersättning för ombudskostnader och förlorad arbetsförtjänst.

Även om ersättningen är av mer symbolisk karaktär har JK frångått praxis och medgett ett högre belopp än vad som är normalt.

Dels för att fallet blev föremål för synnerligen omfattande publicitet både på lokal nivå och på riksplanet, dels för att brottsanklagelserna medförde ett extra stort psykiskt lidande.