Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jennie säger nej till Idol

/
  • optimistisk trio. ”Du är för ung, kom tillbaka nästa år”, sa Laila Bagge när Jennie Jonsson deltog i Idol-tävlingens uttagning i Stockholm förra året. I stället tackade Jennie ja till en musikagentur i Gävle. Den är så ny att den saknar namn. Männen bakom agenturen är far och son Matte och Mikael Lindblom.

– Kom igen nästa år, sa Laila Bagge när Jennie Jonsson, då 15 år, sökte till Idol-tävlingen i Stockholm förra året.
Men Jennie kommer inte att sitta av lördagen i Gasklockorna i dag; hon har redan handplockats av en musikagentur i Gävle.

Annons

Den är så ny att den saknar namn, men den har Jennie. Och en absolut övertygelse om att de, far och son Matts och Mikael Lindblom, har hittat en stjärna.


Jennie, Matts och jag sitter i ena halvan av vardagsrummet hemma hos Matts, och Mikael i den andra halvan som är agenturens inspelningsstudio. Vi lyssnar på två av Jennies låtar, båda skrivna och tonsatta av henne själv. Den första har en skörhet som balanserar på än ljusa, klara harmonier, än hesa och grumliga, den andra är rockig, rå och sotig.


Hur ljudkvaliteten är – med tanke på att Matts set up kostat 10 000–15 000 kronor, har ett mini-mixerbord och att ”sångbåset” är i klädkammaren?
– Det är sån hög kvalitet att vi ska göra en radiosingel, bara vi verkanmält och copy-skyddat Jannies låtar, säger Matts.

Jennie skriver både text och musik, och har en handfull färdiga låtar och lika många som ska tonsättas. Hennes röst får mig att tänka på Deborah Harry i Blondie från 1970-talet och Duffy från 2008. Detta skrivet endast som ”varuprov” för läsarna, för Jennie har en personlighet som Matts inte tänker styla om.
– Jennies röst har unika kvaliteter, hennes wailing är exempelvis outstanding.
– Hon har redan en personlighet som attraherar och hon är professionell att jobba med. Jennie ska man inte röra, menar Matts, som är kritisk till Idols sätt att styla om och släta ut.


Jennie ömsom ler, ömsom försjunker i tankar, när Matts talar om henne, och jag frågar om hon också klarar att stå på scen.
– Jag är jättebekväm på scen. Alldeles innan är jag nervös, men inte sen. Jag mår bra av att sjunga, och skulle inte kunna leva utan min sång.

Jennie bor fortfarande hemma, har hoppat av skolan och jobbar extra på kaféer, restauranger och dagis.
Hennes dröm är att leva som sing- and songwriter.
Men, för att uppfylla den drömmen behöver hon lanseras, få ett band, och ta gitarrlektioner hos Matts.
– Närmast ska vi bestämma oss för hur hon ska lanseras. Skivförsäljning eller My space. En cd känns lite föråldrat, så vi får se.

Nästa steg är att få fram ett band. Sen blir det ett gig med skivsläpp och vid det laget räknar Matts och Mikael med att de väckt intresse från både publik och skivbolag.
– Det är så vi vill jobba, säger Matts, hjälpa fram unga talanger.
Själv har han jobbat som dansbandsmusiker i 30 år, och sen ”artistpensionen” sporadiskt som musiklärare
i grundskolan.
– Det var på Stenebergsskolan jag hittade Jennie.

Mer läsning

Annons