Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jenny Wennberg: Benjamin Dousas fattigkuponger blottar Moderaternas förakt

Benjamin Dousa är ordförande för Moderaternas ungdomsförbund. Han tycker att man skall införa checkar till de som erhåller försörjningsstöd för att omöjliggöra "lyxkonsumtion".

Riksnormen för försörjningsstöd 2019 är 3 090 kronor per månad för en ensamstående. Riksnormen ska täcka livsmedel, kläder och skor, fritid och lek, hygien, barn- och ungdomsförsäkring, förbrukningsvaror, dagstidning och telefon. Utöver detta utgörs försörjningsstödet av en andra del som består i faktiska skäliga kostnader för boende, el, hemförsäkring, arbetsresor, fackföreningsavgift och a-kassa. 3 090 kronor är väl kanske inte besked om en ekonomisk tillvaro som leder tankarna till ett liv i sus och dus, fyllt av lyxiga resor till Tel Aviv och slott i Italien, kostymer, slipsar och patriciervillor i sjönära läge.

Utom då möjligen för Benjamin Dousa.

Det är onekligen ganska olikt konservatismen att driva frågor om att samhället skall gå in och detaljstyr den enskilde individens liv. I vanliga fall brukar konservatism handla om att staten och det offentliga skall fylla en så liten roll som möjligt i människors liv.

Dousa är i egenskap av Moderata ungdomsförbundets ordförande att klassas som ett framtidsnamn inom Moderaterna. I egenskap av detta visar han och hans idéer också hur Moderaternas utveckling kan tänkas se ut framöver. Utveckling är dock ett starkt ord för vad som ser ut att vara att vänta, givet att Dousas förslag och tankar påminner om 1800-tal och fattighus.

"Vi har sett konkreta fall där skattebetalarnas pengar har gått till resor, bland annat till gamla hemländer." säger Dousa förfärat till Aftonbladet i en kommentar om människor som erhåller försörjningsstöd. Det är naturligtvis en mycket bekvämare mening att yttra än "Vi har sett konkreta fall där skattebetalarnas pengar har gått till att köpa julklappar till barn.".

Faktum är dock att den där sista meningen är rent hittepå. Försörjningsstödet medger inte "lyxkonsumtion" som julfirande nämligen. I svenska kommuner har man därför börjat betala ut extra stöd inför jul till barnfamiljer. I Östhammar beskrev Karin Enlund, socialsekreterare, den ekonomiska tillvaron med försörjningsstöd så här i en intervju från 2017 i SVT apropå kommunens julstöd:

"Det är en utsatt grupp och försörjningsstödet är väldigt slimmat. Vilket betyder att det inte finns utrymme för något extra."

Fattiga barn som varken får äta julmat eller kan vänta sig julklappar är onekligen en bild som Benjamin Dousa gör klokt i att hålla så långt borta som möjligt från sina fattigkuponger. Bättre då att underförstått hävda att alla som får försörjningsstöd är människor från andra länder som i princip bara kommit till Sverige för att få gratisresor till sina gamla hemländer.

Här kan man ju också ställa sig frågan om Dousa anser att även andra mottagare av ekonomiskt stöd från det offentliga, som landets universitetsstuderande exempelvis, också skall få kuponger? Rimligen bör ju Dousa ha lika stora problem i så fall med en Chalmersstudent som använder bidragsdelen av studiemedlet, det vill säga skattebetalarnas pengar, för att åka från Göteborg till Kiruna för att hälsa på sina anhöriga över jul.

Det har han förmodligen också.

För några år sedan tänkte Dousa trots allt ihop ett förslag om att det ska kosta upp till 50 000 kronor per termin att läsa på universitet i Sverige. Ett förslag som effektivt skulle stänga ute studenter som saknar rika föräldrar från universitetsstudier. Vilket naturligtvis också är hela tanken med förslaget.

Moderaternas plantskola visar tydligt vilket enormt förakt mot fattigdom som odlas inom rörelsen.

För det är trots allt bara i en sfär där föraktet odlas som tankegods om fattigkuponger kan uppkomma och klassas som en rimlig idé att lägga fram till en partikongress.