Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jenny Wennberg: Gävle kommun är Brynäs nyttiga idiot

Arbetarbladets granskning av hur Gävle kommun hanterar skattemedel, fick Brynäs fans och klubben att gå i taket. För i just det här fallet handlade den kommunala granskningen om ett avtal som slutits mellan Gävle kommun och Brynäs IF.

Brynäs är en helig och tyvärr också undergranskad institution i Gävle. Det visar reaktionerna på granskningen tydligt, där många uttryckt förvåning över att journalister granskar ett kommunalt avtal med klubben.

Det är upp till Gävles redaktioner att åtgärda framöver. För Brynäs IF är en maktfaktor i Gävle, och en organisation som omsätter över 100 miljoner kronor årligen, där delar av ekonomin utgör pengar från kommunala bolag och rena skattemedel. Partier, och företag som Sandvik, måste räkna med att bli granskade. Det borde även gälla Brynäs IF.

Tyvärr verkar dock många av de som uttryckt sin åsikt inte förstå att Brynäs IF är just en maktfaktor, eller att kommunala skattemedel varken får eller ska användas lite som politikerna känner för det.

Att debattörer som är fans, som skribenten på Svenska fans som pikant nog även är frilansare på Arbetarbladets och Gefle Dagblads sportredaktion, gör allt för att stötta sitt lag är knappast konstigt. Viktor Alner har i över 10 års tid även varit engagerad i just Brynäs. Inte heller är det särskilt förvånande att den tidigare Brynässpelare och Gävlesonen Nicklas Wikegård är kritisk till att Arbetarbladet granskat klubben där hans karriär en gång började. När det handlar om hockey, verkar objektivitet, kommunallag och vikten av transparens vara fullkomligt okända begrepp. Bland Brynäs fans, räcker det med att älska klubben över allt annat för att konstatera att kommunen skall upprätthålla avtalet som man slutit med Brynäs IF. Även om det är rörande med sådan lojalitet, är det också skrämmande att så många förhåller sig så okritiska till kommunal verksamhet. För vad som är av störst intresse är inte hur Brynäs IF agerat. Vad som är av störst intresse är avtalet kommunen slutit, hur kommunen förhåller sig till bristerna i redovisningen och hur man förhåller sig till det faktum att skattemedel man bidragit med, inte använts på det sätt som varit avsett.

När Arbetarbladets ledarsida ringer upp Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, blir svaren rörande det faktum att delar av medlen som kommunen avsåg skulle gå till "En bra start" använts till bland annat reklamfria matchtröjor följande:

"Vad man kan säga är att om kommunen fattat beslut om att avsätta pengar till ett specifikt ändamål, måste man ha möjlighet, och se till att det finns möjlighet, att kontrollera att medlen brukas för det ändamål de var avsedda för. Kommunala medel får endast användas till vissa specifika ändamål. Barn- och ungdomsverksamhet faller in inom ramarna för den kommunala verksamheten. Det är mer diskutabelt om kommunala medel skall pumpas in i en elitklubb."

Olle Lundin fortsätter:

"Om pengarna används till andra ändamål än de avsedda, bör kommunen överväga om pengarna kan återkrävas, och ställa sig frågan om det finns möjlighet att göra detta. Brister i redovisningen är omdömeslöst och respektlöst. Att redovisa pengar är ju inte särskilt svårt."

Avslutningsvis konstaterar professorn i förvaltningsrätt följande:

"Den kommunala revisionen skulle kunna granska avtalets beredning och vid framtida avtal ställa ytterligare krav på bidragsmottagaren. Det kan inte och får inte vara så att kommunfullmäktige fattar beslut om att anslå medel till ett ändamål, som sedan används till ett helt annat ändamål. Det är förkastligt. Om så sker har man ju dessutom lurat fullmäktige. Det är ett förfarande som förmodligen angränsar till något brottsligt."

Att politiker gullar med hockeylag med skattemedel är inte unikt för Gävle. I Leksand exempelvis, ägnade sig kommunen åt avancerad skatteplanering för att kunna sponsra sitt älskade lag.

Svaga politiker granskar fakta, konstaterar att skäl finns för att riva upp avtalet med Brynäs IF, och håller fast vid avtalet. Starka politiker, studerar fakta och ser till att avtalet sägs upp. I det här fallet är tyvärr allianspartierna den starka parten i Gävle kommun. För så här långt är det bara allianspartierna som tycks förstå att det Brynäs gjort med kommunala skattemedel, är grund för att säga upp avtalet som ger Brynäs 25 miljoner för att göra vad andra föreningar i Gävle redan gör ideellt.

Avslutningsvis; Brynäs är en viktig del av vad som är Gävle.

Det är dock inte samma sak som att kommunen skall ingå avtal om 25 miljoner med klubben och upprätthålla avtalet även när en granskning visar på att pengarna avsedda för barn använts till matchtröjor, redovisningen är så bristfällig att transparensen gått förlorad och pengarna till En bra start, gått rakt in i Brynäs totala ekonomi. Bristerna i redovisningen illustrerar Johan Stark, klubbdirektör för Brynäs IF väl när han till Arbetarbladet säger följande rörande redovisningen:

"Det är en utmaning när man ska bryta ner siffrorna, vad kostar En bra start och vad kostar Brynäs?"

En klubb som stoltserar med att man har en omsättning på över 100 miljoner, borde inte behöva våra skattemedel för att engagera sig i lokalsamhället. För Brynäs del handlar dock inte "En bra start" först och främst om barn och unga. Det framgår med all önskvärd tydlighet i klubbens ekonomiska redovisning där man skriver följande rörande "En bra start":

"Under året har ett nytt affärskoncept vad gäller partnersamarbeten/sponsring sjösatts med mycket gott resultat. Under detta första implementeringsår har vi lyckats behålla intäkterna på samma nivå som året innan och föreningen har nu goda möjligheter att kraftigt öka partnerintäkterna framöver."

För Brynäs IF, är Gävles barn inte mer än ett "affärskoncept".

Det är dags för kommunen att ta sitt ansvar.