Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jenny Wennberg: Greta Thunberg är den globala ledaren vi behöver, och det kan inte någon arg man förändra

Sent på torsdag kväll förra veckan svensk tid lade Hillary Clinton ut en bild på Greta Thunberg och beskrev henne som en av kvinnorna i världen med mod som Clinton imponeras av. Det är något med detta som är så enormt stort, två av världens mäktigast människor politiskt, båda är kvinnor och den ena av dem är en svensk tonåring som på egen hand skapat en global klimatrörelse och ett engagemang med potential att förändra förutsättningarna för vår överlevnad som art.

Greta Thunberg är idag en global ledare. Hennes tal inför FNs generalförsamling är ett av vår tids kanske viktigaste tal. En inte allt för vild gissning är att hon i år får Nobels fredspris. För vem har åstadkommit mer för att skapa global enighet mellan människor än Greta Thunberg under det senaste året?

Thunberg har på mycket kort tid byggt en folkrörelse som i likhet med klimatförändringarna inte styrs av landgränser. Det är så här det politiska engagemanget också kan se ut. Thunberg väcker engagemang därför att hon själv är engagerad.

Det kan jämföras med Magdalena Anderssons ord till Aftonbladet i samband med att Andersson presenterade den nya arbetsgruppen mot klyftor:

"För oss är det viktigt att ha många bra förslag för att minska klyftorna, i syfte att vi ska få ett bättre valresultat 2022."

Med Magdalena Anderssons och Socialdemokraternas inställning till jämlikhet i klimatfrågan hade Greta Thunberg aldrig kunnat skapa en global folkrörelse. För vem engagerar sig i en rörelse vars primära syfte är att få fler anhängare?

Socialdemokraterna har, till skillnad från Greta Thunberg, tappat bort sitt varför, varför existerar Socialdemokraterna, varför arbetar man politiskt? Och problemet är inte ens att svar saknas. Svaren på varför finns inom rörelsen, men från partiledningens håll har tyvärr lyhördheten varit liten inför ropen på bland annat tandvårdsreform och politik för ökad jämlikhet. Och vad värre är, är att man tycks ha glömt att Socialdemokraterna en gång startade sin rörelse precis som Greta Thunberg startat sin, med en tydlig röst i form av August Palm som till och med tvingades sitta i fängelse på grund av sina tal och övertygelse, med ett engagemang, med en ilska över den rådande ordningen och ett tydligt besked om hur den rådande ordningen måste förändras till de mångas fördel.

Klimatfrågan är den nya vattendelaren i Sverige. Det visar bland annat det faktum att allt fler svenskar uppfattar Sverigedemokraterna och deras klimatfientliga politik som den bästa politiken på området. Det betyder också att Socialdemokraterna måste fundera över vad det är som driver människor till att omfamna en politik som står i strid med den samlade vetenskapen rörande klimatfrågan.

Och Socialdemokraternas svar kan inte vara klimatfientlig politik, vilket skulle vara beskedet om partiet väljer att hantera klimatkrisförnekarna på samma sätt som man hanterade vardagsrasisterna ifråga om migrationen.

Människor som känner framtidstro känner sig sällan och aldrig hotade av progressiv politik. Det är lätt att vara generös, tycka det är bra med med förändringar och till och med uppoffringar för klimatet för den som har ett arbete, barn som går i bra skola och som har tillgång till rimliga kollektiva kommunikationer. Det är långt mycket svårare när kraven som ställs på förändringar och uppoffringar tas emot i en vardag där de upplevs som ett hot.

Klimatfrågan och migrationsfrågan är två politiska områden som är direkt kopplade till varandra. Redan idag ser vi människor som tvingas fly sina hem till följd av naturkatastrofer. Klimatförändringarna kommer ovillkorligen leda till klimatflykt och därmed ännu större migrationsströmmar än de vi idag ser till följd av bland annat konflikter.

Och de som kommer drabbas hårdast, är samma människor som alltid drabbas hårdast, de fattiga och utsatta.

Det gör också klimatfrågan till en av vår tids främsta strider för global solidaritet och till en humanitär insats viktigare än något bistånd.