Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jenny Wennberg: Har funktionsnedsatta fått sämre vård?

Under pandemin har IVO på grund av den stora smittspridningen på boenden utfört en utökad tillsyn. En av granskningarna kom före jul. Och resultatet är inte direkt kul läsning. IVOs granskning har visat att Sveriges Regioner haft en för låg lägstanivå för vården av äldre på särskilt boende. Alla regioner har misslyckats och människor har inte ens alltid fått en individuell bedömning. Till ett av Gävles korttidsboenden gav vården exempelvis direktiv om att Covidsjuka inte skulle skickas till sjukhuset.

Men någon granskning av hur det egentligen sett ut med funktionsnedsattas vård och rätt till vård har ännu inte genomförts. Därför ställde funktionsrättsorganisationen FUB före jul den berättigade frågan om det även sett ut så här för människor som på grund av sina funktionsnedsättningar bor i gruppbostad. Har vården varit sämre även för dem?

FUB säger att man har sett bevis på att rätten till läkarkontakter och sjukhusvård begränsats även för boende på så kallade LSS-boenden.

Att FUB lyft kravet på att en granskning ska göras även av hur det sett ut för funktionsnedsatta är därför bra. Funktionsnedsatta har från start varit en bortglömd grupp i pandemin trots att många tillhöra riskgrupp. Information om pandemin riktad till funktionsnedsatta kom sent. När vaccineringen nu börjar i Sverige har funktionsnedsatta även ifråga om den varit en bortglömd grupp. Att regeringen och myndigheter som Folkhälsomyndigheten gång på gång verkar glömma bort de funktionsnedsatta är inte alls ett bra tecken på hur man ser på gruppen. En grupp som är väldigt utsatt och faktiskt behöver politikernas och myndigheternas fulla uppmärksamhet.

FUB hänvisar i sitt krav till statistik från Socialstyrelsen som tydligt visar att en granskning av hur det sett ut för de på LSS-boenden är berättigad.

Dödligheten har varit högre bland personer som bor på LSS-boenden enligt FUB. Av de döda har 70 procent varit under 70 år, vilket även det visar att det finns skäl att titta närmare på hur det egentligen sett ut med vården även för den här gruppen.

Människor med funktionsnedsättningar far lätt illa i vården. Vårdkontakterna kan vara många, precis som antalet enheter den som är funktionsnedsatt måste ha kontakt med. I Gävleborg har man för något år sedan infört särskilda koordinatorer för att underlätta för funktionsnedsatta och anhöriga. Sjuksköterskor och också läkare med specialkompetens, som ska underlätta för funktionsnedsatta att hitta rätt i vården. Det är en enormt viktig insats för att förbättra vården för funktionsnedsatta. Så borde det se ut i varje region och Gävleborg borde därför bli exemplet andra följer.

Och FUBs fråga måste besvaras:

"Har personer som bor i LSS-bostäder också fått sämre vård under coronapandemin?"