Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jenny Wennberg: Sabuni vaskade 6 miljarder på rika gubbar och brände sedan iväg på lyxfest

Annons

"Ingen har rätt att sko sig på någon annans arbete." Orden är Gunnar Axéns.

Det är onekligen hårda ord från en man som representerat ett bolag vars hela affärsidé tycks ha gått ut på att sko sig på andras hårda arbete genom att bygga ägarnas privata förmögenhet av andra människors pensionspengar.

Gunnar Axén är nämligen styrelseordförande i skandalbolaget Allra, närmare bestämt Allra Sverige. Ni vet, pensionsparasiterna som genom usla placeringar och höga förvaltningsavgifter blev stenrika på pensionsspararnas bekostnad. Under hösten kommer deras förehavanden prövas i domstol. Alexander Ernstberger, en av företagets grundare, står exempelvis åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta.

Rekryteringen av Gunnar Axén skedde efter skandalen hade briserat och det betyder också att rekryteringen av honom är svår att tolkas som något annat än rekryteringen av en nyttig idiot i ett försöka att återupprätta respekten för Allra genom att knyta en mycket profilerad tidigare folkvald individ till företaget.

Att en man som tycker det är rimligt att befatta sig med ett sådant bolag kallar en undersköterska med en månadsinkomst på 25 000 kronor för "parasit" och skriker om att ingen har rätt att sko sig på någon annans arbete är onekligen ganska så magstarkt.

Men sådant bekymrar sällan högern.

Vilket dock är till vänsterns fördel.

Gunnar Axén är moderat. Under 16 år satt han i riksdagen för partiet och har alltså sedan sålt sig själv och sitt kontaktnät till ett företag som Allra. Han är som rik man den stora vinnaren i den budget som presenterades i veckan. Men ändå detta gnäll.

Moderaterna har arbetat hårt på sin image genom åren. Fredrik Reinfeldt bad offentligt om ursäkt för att Moderaternas skattepolitik gynnat de rika, och fortsatte sedan efter att ha fått regeringsmakten gynna just de rika. Moderater fick direktiv om att inte längre klä sig som Moderater. Partiet kallade sig det nya arbetarpartiet.

De sista resterna av detta försök till folklighet begravs dock just nu i Tel Aviv av Ulf Kristersson. Festfixaren Micael Bindefeldt fyller 60 och till festligheterna har partyhögern bestående av Ebba Busch Thor, Nyamko Sabuni och Ulf Kristersson anslutit. De låter sig dessutom bjudas, bland annat på flygresan hem, vilket starkt kan ifrågasättas juridiskt.

Nyamko Sabuni tycker dock inte att hennes väljare har något att göra med vad hon håller på med på sin fritid. Dessutom säger hon att hon tackade ja till festen före hon blev partiledare. Den som har den slappa inställningen till partiledaruppdraget och sina uppdragsgivare partimedlemmarna och dessutom väljarna bör nog faktiskt säga nej när valberedningen frågar. Då kan man gå på lyxfest på vardagar samma vecka som budgeten presenterar lite som man vill.

Symbolvärdet i högerledarnas resa är högt. Liberalernas ordförande vaskade 6 miljarder på rika gubbar, och brände sedan iväg på lyxfest. Tydligare än så kan inte klyftan mellan eliten och folket illustreras.

Moderaterna och högern har alltid varit och kommer alltid vara en rörelse långt från vardagen.

Gunnar Axén och den där festen i Tel Aviv är därför inte ett problem, i alla fall inte för den svenska vänsterrörelsen.

Det är istället en viktig påminnelse för den samlade svenska vänstern om varför man existerar, vilka motståndarna är, hur deras etiska kompass ser ut, vilken människosyn de odlar och vad de vill politiskt.