Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JENNY WENNBERG: Skattepengar betalade löparskor och lyxhotell

 
Spritskandalen i Svenska kommunförsäkrings AB
Visa alla artiklar

Så kom till sist granskningen av Svenska kommun försäkrings AB (SKFAB) och bolagets verksamhet. Revisionsbolaget Ernst and Young har tittat på en verksamhet som Arbetarbladet avslöjat burit på betydande brister. Något som bekräftas av Ernst and Youngs granskning.

Historien som rullats upp är ett klassiskt exempel på hur det kan gå när det i en verksamhet uppstår en osund kultur och den interna kontrollen av verksamheten brister. Det har druckits sprit på skattebetalarnas bekostnad, Vd:n Björn Ryd har haft tjänstebil, men trots det åkt ymnigt med taxi, 68 gånger på fyra år enligt rapporten, den tillförordnade vd:n som fick kliva in i Björn Ryds ställe efter Arbetarbladets granskning, han har i sin tur tjänat pengar på att sälja tjänster till SKFAB varav tjänster för 10 miljoner kontrakterats utan att upphandlingar genomförts. Och så har det druckits whisky hos Mackmyra, något som polisanmälts vilket innebär att det nu dessutom föreligger misstanke om mutbrott.

Men det hela stannar inte där. 2013 höll SKFAB styrelsemöte i München. Som av en händelse råkade det vara Oktoberfest just då. Man behöver inte vara överdrivet konservativ för att ifrågasätta om Oktoberfest och styrelsemöte verkligen är en rimlig kombination.

Av rapporten som lades fram under måndagen framgår bland annat dessutom att namn på inlämnade kvitton strukits bort. Vidare har skattebetalarna tvingats betala för Björn Ryds glasögon, löparskor och en portfölj. Verksamhetsplanering har hållits i London, trots att SKFAB har sitt säte i Gävle. I samband med en konferens i London har vd:n för SKFAB Björn Ryd bott på det femstjärniga lyxhotellet St Pancras för 325 pund natten, och dessutom stannat kvar i London två dagar efter det att konferensen avslutades. Ingen dokumentation finns som visar att Ryd skulle ha arbetat de två dagarna. Björn Ryd har dessutom på kvitton för en konferens i Bryssel uppgivit att konferensen i Bryssel pågått mellan den 17-21 oktober. Detta trots att konferensen han besökt pågick 20-21 oktober. Vad Björn Ryd gjort i Bryssel de övriga dagarna vet vi inte. Men betalat, det har vi skattebetalare gjort.

Som om detta inte vore nog har fem kvitton dessutom lämnats in för hotellnätter av Björn Ryd som man i rapporten kan läsa följande om:

"Vi har noterat fem kvitton där boendes för- eller efternamn har strukits över och enbart VDs för- och/eller efternamn framgår av kvittot. Inget syfte har noterats på kvittona. Vi bedömer att kostnaderna möjligen avser ytterligare person utöver VD."

Förehavandena i SKFAB är utsvävande och uppenbart oetiska. Dessutom handlar det i delar om ageranden som möjligen kan utgöra brott. Det sitter för övrig just nu jurister och tittar på för SKFABs räkning.

Att journalistik är viktigt och direkt avgörande för samhällets funktionssätt råder inga tvivel om när vi tittar på hur SKFAB skötts. Hade inte Arbetarbladet granskat SKFAB hade slöseriet med skattepengar riskerat fortsätta. För revisorerna har inget märkt. Styrelsen säger sig ha varit omedveten trots att man bär det yttersta juridiska ansvaret för verksamheten. Spritnota efter spritnota har attesterats inom företaget trots en strikt alkoholpolicy. Trots att Björn Ryds utlägg skulle ha attesterats av SKFABs ordförande Åsa Wiklund-Lång och utanordnas av ekonomichef har Björn Ryd själv utanordnat sina egna utgifter. Och så vidare, och så vidare.

Rapporten som presenterades under måndagen täcker dock inte mer än representation, resor och inköp av privat karaktär (sic!). Vi har fortfarande inte några svar på hur inköpen av tjänster för 10 miljoner utan upphandling skall bedömas. Vi har heller inget svar på om, och i så fall hur mycket, skattepengar som kommer gå till att göra sig av med en vd som tyckte att det var helt rimligt att du och jag skulle betala för hans löparskor.

SKFAB kommer inte kunna börja om med mindre än att samtliga i styrelsen och på ledande positioner byts ut. En verksamhet drabbad av sådan röta som funnits inom SKFAB kommer inte kunna komma på rätt köl igen om samma människor som varit del av problemet skall lösa problemet.

Det borde vara en självklarhet.

Läs mer:

Efter spritfesterna – nu införs totalt alkoholförbud i skandalbolaget

Styrelsen för granskade bolaget möttes – första gången sedan spritskandalen avslöjades

Så ska spritskandalen synas – externa revisorer granskar runt 3 000 transaktioner för över 1 000 kronor i timmen

Kommunala bolagen köpte tjänster för över 10 miljoner utan upphandling – av tillförordnade vd:n

Anlitade egna ekonomichefens sambo på konsultuppdrag: "Man bör undvika sådana privata relationer"

Styrelsen i skandalomsusade försäkringsbolaget bjöds på whiskyprovning av privat företag: "Troligt att det betraktas som mutbrott"

Styrelsetopparna i granskade bolaget säger sig varken ha sett eller hört något om alkoholbjudningarna – bjuder med sina makar på trerättersmiddag

Alkoholstopp efter vidlyftiga bjudningar i Luxemburgbolag – segt för Sundsvall att dra sig ur

Skandalomsusade vd:n Björn Ryd har högst lön av alla kommunala chefer i Gävle – får 3,6 miljoner kronor om han sparkas

Så ska spritskandalen synas – externa revisorer granskar runt 3 000 transaktioner för över 1 000 kronor i timmen

Tidigare styrelseordförande med på deltagarlistorna – hävdar ändå: "Inte varit på några spritfester"

Alla kommunala bolag måste syna sig själva efter Arbetarbladets avslöjande – "Det skadar aldrig"

Alkoholförbud att vänta i det granskade kommunala bolaget: "Vi fattar beslut om detta vid nästa möte"

Källgren Sawela kritiserar styrelsen för det granskade bolaget: "Har man gjort oegentligheter måste det få konsekvenser"

Styrelseordförande Åsa Wiklund Lång (S) nekar fortfarande till all kännedom om alkoholnotorna

Carina Blank kände till spritfesterna – drack själv champagne och vin för skattepengar

Revisorerna bjöds också på middagar – "Mycket måttligt med mat och dryck"

Petade vd:n om kommunala bolagets spritfester i Trondheim: "Det är mitt ansvar naturligtvis"

Topparna bjöd fruarna på champagne: "Det finns så många fel i det här"

Kommunala vd:n Björn Ryd arbetsbefriad efter Arbetarbladets granskning – bolaget har festat upp hundratusentals kronor: "Det värsta jag sett"

TV: Så reagerar vd och ordförande på avslöjandet om festerna på skattebetalarnas bekostnad

Kommunala bolaget i Gävle pimplar öl på kvällarna – låter skattebetalarna betala notan: "Det är helt förkastligt"

Politikern som var med på deltagarlistan till spritfesterna: "Det här ska utredas noggrant"

Wiklund Lång (S) om bristerna i attestrutiner:"Jag har varken sett eller attesterat några räkningar från Björn Ryd"

Kommunala vd:n Björn Ryd festade på företagskortet – fortsätter plocka ut 190 000 i månadslön