Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jenny Wennberg: Skulle Ulf Kristersson lyssna på nazister också?

"Det är bra att regeringen bjuder in, men det är fel att alla inte får vara med. Stefan Löfven talade så sent som i helgen om ”nationell samling”. Då börjar man inte med att utesluta företrädare för drygt 17 procent av väljarna. Väljare som är precis lika utsatta och lika oroade över den grova brottsligheten som alla andra i Sverige.

I det mest akuta läget som vårt land har befunnit sig i på många år, så väljer regeringen att inte ens lyssna på vad alla medborgare, genom sina valda riksdagsledamöter, har att säga. Det är respektlöst."

Orden ovan kommer från Ulf Kristerssons Facebooksida. Ulf Kristersson har haft en hektisk helg. Han har både hunnit lansera 10 punktsprogram mot gängkriminaliteten där inte någon av punkterna handlar om hur vi förebygger att unga män blir kriminella och ställa krav på regeringen att göra Moderaternas skitgöra åt dem och släppa in Sverigedemokraterna i värmen.

Utspelet på Kristerssons Facebooksida om Sverigedemokraterna är självklart. Moderaterna är beroende av Sverigedemokraterna. Den beroendeställningen innebär att Moderaterna måste hålla Sverigedemokraterna nöjda. Att ställa krav på deras medverkan, trots att Sverigedemokraterna sällan har mer att bidra med i någon fråga än "Stäng gränserna", är att hålla sig väl med partiet. Det är också ett sätt för Moderaterna att tvätta kompisarna i Sverigedemokraterna rena från det bruna. Genom att tvinga regeringen att göra det.

Ulf Kristersson må ha ett svagt väljarstöd, men han är inte dum.

Ulf Kristersson är dessutom förslagen i sitt tilltal. I centrum står medborgarna, eller rättare sagt Sverigedemokraternas väljare. För bara någon månad sedan var intresset för medborgarna och deras vilja inte fullt så stort. Ulf Kristersson försökte trots allt tvinga fram en alliansregering, trots att något underlag för en alliansregering över huvud taget inte fanns i valresultatet. Sverigedemokraternas väljare, de är däremot tydligen mycket viktiga att lyssna på. Vilket understryker att Moderaterna skiter högaktningsfullt i väljarna och att helgens utspel om att lyfta in Sverigedemokraterna i samtalen bara handlar om rent strategiska överväganden för att stärka Moderaterna i opinionen och samtidigt pressa regeringen.

Av Ulf Kristerssons 10 punkter för att komma till rätta med den grova kriminaliteten som lanserades i helgen är bara tre av dem förebyggande åtgärder. Inte någon av punkterna handlar om åtgärder för att förebygga rekryteringen in i gängen.

Men minns detta; utan resurser att komma åt de faktorer som leder till att unga människor hamnar i kriminalitet kommer vi stå oförmögna att lösa problemen på lång sikt.

Det vill Ulf Kristersson och Moderaterna dock inte låtsas om.

Väl medvetna om att deras skattepolitik är vad som göder de kriminella gängen med nya medlemmar.

För även om förslaget om ett nationellt exitprogram för gängkriminella som vill lämna kriminaliteten bakom sig är bra, måste målet vara att förhindra att unga män över huvud taget blir kriminella.