Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jenny Wennberg: Trygghet till vilket pris?

Attentat i Frankrike i en Parisförort och Nice. Attentat i Wien.

När invånarna i Österrikes huvudstad dagen före nedstängningen bejakade sin sista dag i frihet slog terrorn till. På en rad platser i staden sköts människor ihjäl av attentatsmän av vilka åtminstone en hade uttalade IS-sympatier.

George W Bush krig mot terrorismen krympte vår frihet, men gjorde oss inte tryggare.

I Sverige förespråkas utökade övervakningsmöjligheter. Trots att det inte med säkerhet ens kommer leda till att våra trygghet ökar. Vad det däremot garanterar är en ökad risk för integritetskränkningar av staten mot helt vanliga medborgare. Den svenska polisens romregister och säkerhetspolisens under lång tid flata förhållningssätt mot högerextremismen visar tydligt att vi riskerar betala ett högt pris för lagstiftning som inte ens kan garantera oss en säkrare tillvaro.

Bland attentatsmännen i Wien fanns åtminstone en av dem redan på den Österrikiska säkerhetstjänstens radar eftersom han planerat resa till Syrien för att ansluta sig till IS. Han hade också dömts till 22 månaders fängelse. Men det innebar trots detta inte att österrikiska myndigheter lyckades förhindra attacken på Wien.

Terrorismen är lättrörlig, IS har genom åren uppmanat och instruerat till attacker som utförts av ensamma gärningsmän. Hur skyddar vi oss mot en terrorism där lastbilar används som vapen som var fallet på Drottninggatan exempelvis? Att ökad dataövervakning är svaret är svårt att se eftersom det är en typ av våld som vi kommer ha mycket svårt att försvara oss mot oavsett lagstiftning och övervakningsmöjligheter.

Att såväl Frankrike som Österrike drabbats att terrorattentat mitt i pandemin visar att vi behöver vara försiktiga med den frihet vi har och vårda den. Vår frihet gör oss sårbar, men alternativet ger oss inga garantier om tryggare.

Hotet mot oss är fortsatt de som vill krympa vårt livsutrymme. Men i jakten på terrorister, riskerar staten genom lagstiftning om utökade möjligheter till övervakning och dataavlyssning bli till en av dem.