Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jenny Wennberg: Tryggheten Socialdemokraterna glömde

Annons

"Thomas Lundberg har jobbat som bilmekaniker sedan han var 15 år. Han beskriver hur han drabbats av kronisk reumatisk värk, tvingats transplantera en njure, fått en tumör i ryggen och en allvarlig form av Chrohns sjukdom, som ger kraftiga diarréer."

Thomas Lundberg har arbetat i 45 år. Under förra året sökte han sjukersättning, men nekades detta. Trots att svenska politiker tävlat i trygghet under de senaste två åren.

Thomas Lundberg ska jobba, enligt såväl regeringen som Försäkringskassan. Hans ord i Ekot är berättelsen om tryggheten som försvunnit i Sverige.

Sjukersättning är vad vi i Sverige tidigare kallade förtidspension. Under mitten av 00-talet ökade inflödet av människor i förtidspension, något som bland annat Moderaterna kritiserade hårt. Efter valsegern 2006 ändrade också den borgerliga regeringen reglerna rörande sjukersättningen, vilket lett till att allt färre beviljas ersättning.

Regelförändringar och förändrad handläggning av fallen hos Försäkringskassan har givit resultat, men ett långt ifrån önskvärt resultat. Av de som sökte sjukersättning 2018 under januari till sista november nekades 67 procent ersättning. Enligt Försäkringskassan har antalet nybeviljade minskat varje år sedan 2013 och under 2018 var antalet historiskt lågt.

Riksrevisionen har riktat kritik mot utvecklingen. Trots det har riksdagen så sent som 2018 avstått från att rösta igenom förändringar som skulle göra det lättare för människor att beviljas sjukersättning. Och bedömningarna som görs är onekligen verklighetsfrånvända. Exempelvis vägs inte in om en sökande bara har något år kvar till pension rapporterar Ekot.

Fredrik Reinfeldt förändrade reglerna, och Stefan Löfven förvaltar dem. Även om den borgerliga regeringen genomförde förändringarna som gjort det näst intill omöjligt att beviljas sjukersättning kan den nuvarande, socialdemokratiska regeringen inte frånsäga sig ansvaret för att så få idag får sjukersättning. Antalet människor som beviljas sjukersättning är trots allt idag lägre än under de borgerliga regeringsinnehaven.

Det bär Stefan Löfvens regering ansvar för. För även om det parlamentariska läget försvårar förändringar, har Socialdemokraterna inte heller väckt opinionen i frågan för att sätta press på övriga partier. De som framför allt driver debatten om sjukersättningens brister är istället LO och Vänsterpartiet.

Självfallet måste samhället ha en kontroll över inflödet i sjukersättningen. Men i Sverige finns människor som behöver sjukersättningen, oavsett vilka mål regeringen sätter. De måste också kunna få sjukersättning.

Det här är dock tryggheten som Socialdemokraterna inte ville tala särskilt mycket om inför valet 2018. Istället lades fokus på trygghet genom batonger och fängelsestraff. Och en familjevecka för att friska barnfamiljer ska kunna vara lediga tillsammans.

Att Socialdemokraternas politiska fokus behöver förändras står klart sedan länge. Människor lämnas i sticket, människor som behöver politiken på riktigt, för att överleva och klara sin vardag. Det är den otryggheten som Socialdemokraterna måste ta striden mot.

Thomas Lundberg är av allt att döma en av de som behöver samhället. Faktum är dock att vi alla gör det. För skillnaden mellan att klara sig själv och behöva samhället är inte mer än ett sjukdomsbesked, eller ett nyfött barn med stora framtida utmaningar.

Socialdemokraternas väljarstöd vid valet 2018 var i likhet med antalet som beviljades sjukersättning historiskt lågt. Trots det söker inte partiet förklaringar till att så få röstar på dem i det svek som alldeles för många svenskar upplever från samhällets sida.

I tryggheten som gått förlorad.

I känslan Thomas Lundberg verbaliserar när han säger att det inte längre finns någon välfärd.