Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jenny Wennberg: Vem informerar Centern om att det pågår en pandemi?

"För att minska risken för smittspridning har vi delat upp in- och utgångar och uppmanar alla att hålla avstånd och sprita händerna."

sa ordförande Kennet Nilshem, Centern, apropå att regionfullmäktigemötena i Gävleborg rullar på som om pandemin aldrig hänt.

Men den har hänt.

Vem upplyser Kennet Nilshem?

I Gävleborg har regionala allmänna råd införts. De innebär bland annat att länets invånare förväntas avstå från resor som inte är nödvändiga, jobba hemifrån och bara träffa människor de bor med.

Regionpolitikerna lallar däremot på som vanligt. Det var till och med inplanerat en gemensam lunch vid senaste mötet. Ett möte som ägde rum på Bollnäs folkhögskola där eleverna verkar vara smartare än regionpolitikerna. Eleverna var nämligen oroade över politikernas närvaro, ur coronasynpunkt, och därför kortades regionfullmäktigemötet också ner.

Första punkten på regionfullmäktigemötet? Lämpligheten i att genomföra mötet.

Det går inte att hitta på sånt här.

Regionen håller fortfarande på att hitta en digital lösning. Intressant, givet att exakt hela Sverige i övrigt (i prinicp) lyckades ställa om från en dag till en annan redan under pandemins första veckor och stora koncerner skickade hem hela sin arbetsstyrka utan någon förvarning.

Det sista någon vill se just nu är regionpolitiker sitta och trängas i en möteslokal och hoppas på det bästa (att mötet inte blir ett coronakluster).

Regionen är ansvarig för sjukvården i länet. Att som regionfullmäktige skapa situationer och miljöer som riskerar lassa på redan belastad vår ännu mer jobb är faktiskt inte acceptabelt.

Och hur har man för övrigt inte lyckats rigga möten digitalt vid det här laget?

Demokratin kan såklart inte ta paus på grund av en pandemi. Men det här är 2020, inte 1920.

Det borde gå att lösa mötena digitalt och coronasäkert även för Region Gävleborg.