Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jesusbussen - ungdomars nya mötesplats

Det är fredagskväll och två grabbar står och väntar i vinterkylan.
Klockan 21 rullar den efterlängtade Jesusbussen in i Skutskärs centrum.
Arbetarbladet hälsade på i bussen - ungdomarnas nya mötesplats i Skutskär.

Annons

Diakon Emma Norling, som är ansvarig för kvällen, får hjälp av killarna att hämta mat och dryck som läggs upp på ett bord utanför bussen. I dag är det smörgåsar, kakor och godis som serveras med varm choklad, saft, glögg och kaffe. Det är ortens icahandlare som står för maten.

– Vi ställer inga krav här, säger Emma och hejar glatt på några killar.

Hon berättar att syftet med bussen är att ungdomar ska få träffa vuxna, känna en trygg plats och bli sedda.

Busschaufför Thord Gillving ser till att den slingrande belysningen i bussen börjar lysa, marschaller tänds utanför och den gamla bussen förvandlas till en mysig mötesplats mitt i vintern.

Ungdom efter ungdom kommer fram, hejar på Emma och de andra vuxna, tar en smörgås, lite varm choklad och gå in i bussen. Kort därefter sätts stereon på och rockmusiken strömmar ut ur bakdörren. Det skrattas och pratas mellan sätena. Att ungdomarna trivs går det inte att ta miste på.

– Jag är här varje fredag, säger en 14-årig tjej och ler stort.

Kompisen bredvid håller med medan hon knappar på mobiltelefonen.

På frågan om var de skulle göra om bussen inte kom svara de "vara på fest".

– Bättre att vara här än ute och slåss säger en kille.

Runt 35-40 ungdomar kommer varje gång. Bussen som fått namnet "Jesusbussen" av ungdomarna står i Skutskärs centrum varannan fredag mellan 21-01.

– Det är bättra att ungdomarna hänger här istället för att vara ute och supa, säger en kille som kliver på bussen med varm dryck i handen.

Stämningen är lättsam. Diakon Emma går in i bussen och kollar läget, även ica-handlaren kliver på och pratar. Några andra vuxna stannar nyfiket till utanför bussen och de bjuds på en kopp kaffe.

Strax efter 23 när fritidsgården Träffpunkten stänger kommer fler ungdomar fram. De flesta är mellan 13-20 år.

– Det enda som är dåligt är att bussen bara kommer varannan fredag, säger en kille.

Att Skutskärs ungdomspolis säger att många unga använder droger - är något som ett gäng i bussen bekräftar. De känner flera som använder droger och säger att det är lätt att få tag på narkotika. Det rör sig främst om hasch.

– Det säljs även på skolan, berättar en kille.

Under de två och en halv timme som Arbetarbladet finns ombord kommer många unga fram. De är nyfikna, ställer frågor, tokar sig och skojar. Framför allt är det glad och andas framtidstro. Att det är en hård attityd i samhället vittnar de också om. Jargongen är stundtals hård. En tjej undrar om det är okej att en lärare skriker "håll käften" åt elever.

– Det gör han jämt. Man vågar inte säga någonting.

Ett äldre gäng kliver på och sätter sig längst bak och snackar.

Utanför börjar maten och drycken ta slut. Ett par nattvandrare kommer förbi och får ett par värmande koppar kaffe.

När Arbetarbladet lämnar bussen vid 23.30-tiden syns ytterligare några killar på väg mot bussen - och värmen...