Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Joakim i tårar - kommunen överklagar

(Ny version) Joakim Embretsens behov av personlig assistans drivs vidare som principfall.

Sandvikens kommun överklagar förvaltningsrättens dom.

– Jag är jätteledsen, säger 42-åringen.

Tårarna rann nedför kinderna på Joakim Embretsen när han på tisdagseftermiddagen fick beskedet att kommunen inte accepterar domen som säger att tonårspappan tillhör personkretsen för LSS. Nu fortsätter rättsprocessen.
– När domen kom trodde vi att det äntligen hade vänt för oss efter allt krigande och tjafsande. Äntligen skulle vi få lugn och ro och lite frihet, Trodde vi, säger sambon Maria Johansson.
Handläggningschefen Inger Leonardsson kom tillsammans med två kollegor från omsorgsförvaltningen hem till familjen för att själv berätta att domen ska överklagas.
– Jag blir tagen av deras situation. Jag skulle vilja använda hjärtat, men vi har en lag att rätta oss efter. För rättsstillämpningen är det otroligt viktigt att reda ut vad som gäller.
– I förhållande till tidigare domar känns det som att förvaltningsrätten helt ändrat inriktning och någon återkoppling har vi inte fått, säger Inger Leonardsson.
Har det gått prestige i det från kommunens sida?
– Nej, det har det absolut inte gjort.
Nyckelordet i rättstvisten om Joakims rätt till hjälp är "varaktighet".
Kommunen ser det inte som att hans funktionshinder är så varaktigt att han har rätt till mer omfattande stöd och service enligt LSS-lagen. En felbedömning, enligt förvaltningsrättens dom.
Nu blir det kammarrätten som avgör vem som har rätt.
– Vi är väldigt besvikna. Även om vi vinner i kammarrätten förlorar vi ytterligare veckor eller månader av våra liv. Hela familjen med fyra barn drabbas av att föräldrarna inte mår bra, säger Maria Johansson.
– Det är märkligt, menar hon, att handläggarna behöver ännu mer hjälp med att tolka lagen. Förvaltningsrättens dom är tydlig och assistans är någonting helt annat än hemtjänst.
– Jocke skulle får frihet och hjälp på sina egna villkor med självklara saker som att lägga sig och äta när han själv vill.