Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Joannas protest mot rasism - gör barnkläder av afrikanska tyger

Joanna Lemnelius från Gävle fick nog av rasismen i Sverige. Hon flyttade till Gambia och startade ett klädföretag.
– Jag vill att mina barn ska se de här kläderna på andra barn i Sverige och känna stolthet över sitt afrikanska arv.

Sverigedemokraternas framgångar i valet 2014 fick Joanna Lemnelius att lämna landet.

Rasismen svepte över landet som en våg. Jag kunde inte stanna kvar, orkade inte se SD:s valaffischer överallt varje dag. Det blev så påtagligt. Min äldsta dotter Billie som då var sex år, började ifrågasätta hur hon såg ut. Hon kände sig annorlunda och att hon inte dög. Hon sa att hon ville vara vit.

Joannas man Simon delade hennes förtvivlan och sa en dag: " Vi flyttar till Gambia."

– Vi gjorde det för barnens skulle för att visa att det är okej att vara svart, förklarar Joanna.

Joanna har sin pappa och en stor del av sin familj i Gambia.

Flytten gick ganska lätt. Lägenheten på Södermalm i Stockholm hyrdes ut.

– I efterhand kan jag se att det var modigt gjort att bryta upp när man har småbarn och flytta till ett annat land. Vi hade visserligen varit där på semester tidigare men det här var annorlunda.

Barnen trivdes och Billie anpassade sig snabbt till skolan. Simon pluggade på distans och Joanna började jobba med ett kvinnoprojekt, en yrkesskola där deltagarna hade möjlighet att ta mikrolån för att kunna starta egna företag.

Arbetslösheten är hög och många har det ekonomiskt tufft i Gambia men landet har en rik kultur och småföretagandet växer.

– Mina kusiner och jag har i många år pratat om att vi borde starta ett företag. Jag kände starkt att jag ville göra något för dem.

Joanna började fundera på produkter som de skulle kunna sälja i Sverige. Hon lärde känna Patricia Gustavsson som är från Sverige men bott i Gambia i fyra år och driver en färgfabrik.

– Hon har jobbat med barnkläder tidigare och vi peppade varandra.

Tillsammans startade de förra året Mixed grill för att göra moderna barnkläder av västafrikanska tyger.

– Folk är så moderiktiga och high fashion i Gambia. De skulle aldrig visa sig i mjukiskläder och med en barnspya på axeln. De designar sina egna kläder, köper tyg och lämnar till en skräddare som syr upp plaggen.

Joanna och Patricia valde ut barnens favoritplagg, ritade av dem och ändrade mönstren.

– Det är inga avancerade sömnadskunskaper vi har, säger Joanna.

Sedan hörde de sig för hos olika skräddare innan de hittade 24-åriga Binta som förstod vad de ville ha.

– Till och med barnen går omkring i hellånga wrap arounds av vävda tyger. Det är snyggt men inte särskilt lekvänligt. Vi vill göra bekväma och praktiska barnkläder.

De färgglada och rikt mönstrade tygerna köper de på plats i Gambia. Joannas barn är också med och väljer mönster ibland.

– De tycker inte alltid att det är superhärliga grejer, de vill helst ha Frost-motiv och Elsa-klänningar, säger hon och skrattar.

Enligt Joanna har det varit kulturkrockar hela vägen.

– Det har varit mycket jobb att få till de produkter som vi vill ha. De fållar till exempel inte in kanterna på plaggen, och det är ju viktigt att göra om man vill sälja något i Sverige.

Hela produktionen görs i Gambia.

– Våra saker kommer aldrig att bli perfekta, eftersom de inte är fabrikstillverkade utan det är olika skräddare och de sätter sin egen prägel på sakerna.

Deras samarbetspartner Binta har en egen verkstad som hon har låtit bygga ut efter Mixed grill start och hon har anställt fler, nu är de tio skräddare. Hon har också bidragit till produktutvecklingen.

– Det känns kul att ha en produkt på marknaden som jag kan vara stolt över. Vi kan faktiskt göra skillnad. Vi bidrar till att de som samarbetar med oss kan bli självförsörjande. Jag vet att våra saker har producerats etiskt bra och att skräddarna får rättvisa löner.

Efter ett år i Gambia flyttade familjen tillbaka till Stockholm. Mixed grill startade de en veckan innan Joanna skulle föda sitt tredje barn, Neneh.

– Det har gått väldigt bra att driva en webbutik, men hade det gått ännu bättre hade vinte mäktat med, säger Joanna och skrattar.

Till våren planerar de en ny kollektion.

– Jag vill att företaget ska bli så stort som möjligt och att jag ska kunna jobba med det på heltid, i dagsläget går det runt men jag och Patricia kan inte ta ut några löner. Jag hoppas också att vi ska kunna bidra till att skapa en hållbar och långsiktig utveckling i Gambia.

I oktober återvänder Joanna till Gambia.

– Jag vill att alla ska tjäna på det här. De som syr kläderna i Gambia får arbeten med rättvisa löner, i Sverige får vi snygga barnkläder av västafrikanska tyger och Billie kan bli stärkt i sin självkänsla av att se svenska barn bära kläder från Gambia.

Joanna Lemnelius

Ålder: 33 år.

Familj: Maken Simon, döttrarna Billie, 8 år, Rio, 4 år och Neneh, 11 månader.

Gör: Sjuksköterska och egen företagare.

Bakgrund: Gick på Vasaskolan i Gävle, flyttade till London och bodde där i tvår år, studerade till sjuksköterska i Stockholm.

Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm. Både Joanna och Simon kommer från Gävle.

Blir glad av: Att hänga med familjen.

Blir arg på: Ignoranta människor, fördomar och SD.

Lyssnar på: hiphop, R'n'B och afrobeat.

Får inspiration från: Mode, urban kultur och unga high fashion-gambianer.

Tacksam för: Att jag är född i Sverige och kan leva ett gott liv.

Tror på: Gud, men är inte aktiv inom någon religion.

Bästa tipset du fått: Kör bara kör, och sluta inte när det blir jobbigt.