Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobb för ungdomar viktigast för Ziita

/
  • Svampskogen i Sälgsjönäs. Sedan 2006 har Ziita Eriksson suttit som gruppledare för Moderaterna i Hofors och Torsåker. Ett arbete som är som intensivast just nu när hon tar nästa steg mot en plats i riksdagen. För att koppla av och finna lugnet går hon bara utanför dörren och ut i den svamprika skogen tillsammans med hunden Oly.

Från nio år i England till två år i arbetslöshet vid hemkomsten till Sverige.

Ziita Eriksson fann politiken när hon tröttnade på att vara arbetslös.

Nu kan nästa steg bli riksdagen för Moderaternas gruppledare.

Annons

I ett litet hus i Sälgsjönäs i Hofors kommun bor Ziita Eriksson. Hon kan inte tänka sig en annan kommun att varken bo eller verka i som politiker. Men Ziita har inte alltid varit en hängiven Hoforsbo. Under nio år bodde och arbetade hon i England. Men längtan hem blev för stor och med sitt pick och pack flyttade hon hem till barndomsstaden Hofors.

Här möttes hon av arbetslöshet, och efter två år utan jobb var hon bitter och hade tappat tron på sig själv som arbetstagare. Men genom en utannonserad kurs i politik fick hon gnistan tillbaka.

Kursen startade det liv hon lever i dag. Valet 2006 gjorde Ziita Eriksson till gruppledare för Moderaterna i Hofors och Torsåker och inför valet 2010 kandiderar hon till nästa steg, riksdagen.

Vilken är den viktigaste valfrågan i 2010 års val?

– Jobben framförallt när det gäller ungdomar.

Hur ska ni lösa den minskande befolkningen i kommunen?

– Vi måste marknadsföra oss aggressivt. Kommunen har så många fördelar genom att den ligger så centralt. Nära till större och mindre städer och bra pendlingsavstånd. Vi måste bli bättre på att säga att Hofors är bra, kom och bo i Hofors. Vi får inte fastna i jantelagen, utan helt enkelt berätta för alla vilken bra kommun vi har. Även genom att se till att kommunen får Sveriges bästa skolor kommer människor vilja flytta hit.

Vad ska ni göra för de arbetslösa ungdomarna?

– Skolan är oerhört viktig för att eleverna sedan ska fortsätta att studera. Jag hör från företagare i kommunen att folket här inte har rätt kompetens. Det måste vi ändra på så att de kan anställa Hoforsbor. Kommunen måste hjälpa företagen och genom till exempel lärlingssystem kommer man kunna ta tillvara på ungdomarna och äldres kunskaper. Äldre ska samarbeta med yngre i större utsträckning.

Vad gör ni åt de försämrade skolresultaten hos eleverna?

– Lärarna har en viktig del för elevernas resultat. Lärarna måste få de rätta resurserna och de ska inte behöva ägna sig åt andra saker än det pedagogiska vilket det blir när man hela tiden skär ner inom skolan. Lärarna ska få chansen att fortbilda sig också. Eleverna måste också få bli sedda och klasser och barngrupper ska inte vara för stora.

Vad har du för svar till Anna- Lisa vars 80-åriga mor har drabbats av demens och inte får någon plats på ett boende i kommunen?

– Jag vill se fler demensplatser i kommunen, men inte till bekostnad av korttidsboenden. Vi ska bygga nytt.

Hur ska ni minska antalet personer som är beroende av försörjningsstöd?

– Det går att koppla till det tidigare, jobben och utbildning. Vem som helst kan hamna i en sådan situation att man behöver försörjningsstöd. Men det handlar om att sätta in tidiga resurser. Centrum för arbete är ett exempel på en bra insats som ska ha mer resurser. Människor ska få hjälp med praktikplatser som leder till arbete.

Mer läsning

Annons