Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobba, jobba, jobba

Arbeta till 75, sa Fredrik Reinfeldt och fick Sverige att mullra.

Vad Fredrik Reinfeldt sa var dock inte att pensionsåldern ska höjas till 75 år. Vad han sa var att möjligheten kanske borde finnas att arbeta till 75, och att man skulle kunna se över reglerna rörande studiemedel för att göra det möjligt för oss att även sent i livet skola om oss.

Att Fredrik Reinfeldt kan tänka sig att se över reglerna för studiemedel är onekligen positivt. Det får förmodas innebära att den borgerliga regeringen nu avser göra en helomvändning ifråga om skol- och utbildningspolitiken. På något annat sätt lär det nämligen bli svårt att få ihop Reinfeldts tankegångar med verkligheten.

Regeringen har sedan länge ratat den socialdemokratiska tanken om det livslånga lärandet. En tanke som motiverats av just viljan att göra det möjligt för människor att under ett långt arbetsliv enkelt kunna skifta fokus, studera och byta arbete.

Vad Fredrik Reinfeldt och hans regering gjort är i stället att strukturera om vårt utbildningssystem på ett sätt som försvårar för människor att göra just de karriärbyten Reinfeldt nu säger sig vara en varm vän av. De allmänteoretiska timmarna har blivit färre för den som väljer en yrkesinriktad utbildning. Möjligheterna till vuxenutbildning har beskurits och nedprioriterats. Vilket innebär att Fredrik Reinfeldt genomfört reformer som försvårar vad han nu säger sig vilja åstadkomma.

Det flexibla yrkeslivet och möjlighet att arbeta till 75 års ålder kräver mer än bara ett utbildningssystem som möjliggör för människor att välja nya yrkesvägar. Förbättrade arbetsvillkor och arbetsmiljö och trygghetssystem som skapar förutsättningar för människor att våga söka nya utmaningar är några av de faktorer som måste till. I dag orkar många inte ens arbeta till 65. Den som säger ”75 år” måste därför också ha en politik att backa upp det med.

Det saknar de borgerliga partierna i dag.

Klart är att vi blir allt friskare och lever allt längre. 2060 beräknas medellivslängden för män respektive kvinnor vara 85 och 87 år. Vi vet redan nu att allt färre kommer att tvingas försörja allt fler i framtiden.

Vår demografiska utveckling ställer oss helt enkelt inför stora utmaningar.

Utmaningar som berör hela vår välfärd och dess konstruktion och som kräver långt mycket mer av våra politiker än ett filosoferande om att vi kanske borde kunna arbete fram till 75 års ålder.