Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobbcoacher viktig åtgärd för arbetslösa

Läget på svensk arbetsmarknad har börjat ljusna ordentligt. I december 2010 var över 100 000 fler sysselsatta än ett år tidigare.


Arbetsförmedlingen noterade 20 000 fler nyanmälda vakanser under januari månad 2011 jämfört med samma månad förra året. Från politikens sida är det avgörande att i ett sådant läge satsa på åtgärder som kan hjälpa arbetssökande att hitta rätt jobb och minska på insatser som låser in arbetslösa. Därför har regeringen bland annat satsat extra på jobbcoacher i år.

Coacherna ska vara ett personligt stöd som kan hjälpa den arbetslöse med alltifrån ansökningsbrev och CV till förberedelser inför intervjuer. En viktig del av satsningen är de kompletterande aktörerna som Arbetsförmedlingen upphandlar. Syftet med att ta in extern kompetens är att utöka servicen för arbetslösa genom att erbjuda aktörer som bidrar med andra arbetssätt, nätverk och kunskaper. Stöd från coacher med en anpassad kompetens ökar sannolikheten för att rätt person ska hitta rätt jobb.

Satsningarna på coachning är en relativt ny åtgärd, vilken infördes under den internationella finanskrisen. Nya reformer har alltid barnsjukdomar och därför följer regeringen utvecklingen noga. Det är viktigt att brister uppmärksammas tidigt och att oseriösa aktörer sorteras ut. Arbetsförmedlingen har fått i uppgift att stärka kontrollen av alla kompletterade aktörer och sedan i somras finns ett särskilt system för systematisk uppföljning. Kundnöjdhetsenkäter genomförs löpande för att få in deltagarnas synpunkter. Dessa visar på goda resultat. Nio av tio som deltagit i extern jobbcoachning är nöjda eller mycket nöjda och åtta av tio uppger att coachen, helt eller delvis, haft rätt kompetens för att hjälpa dem.

Även om huvudansvaret för arbetsmarknadspolitiken även framöver kommer att ligga hos Arbetsförmedlingen, måste vi bli bättre på att ta tillvara den kompetens som finns hos olika företag. Externa jobbcoacher har gjort en viktig insats för Sveriges arbetssökande. Sedan möjligheten att gå till en extern jobbcoach infördes har 37 procent av deltagarna fått ett arbete inom 90 dagar. Under 2010 har hela 26 000 personer fått ett arbete med hjälp av externa jobbcoacher.

Belackarna kommer alltid att kunna hitta dåliga exempel – men det är viktigt att se till det övergripande resultatet. Siffrorna talar sitt tydliga språk och därför tror vi att kompletterande aktörer måste vara ett naturligt inslag i Arbetsförmedlingens service framöver.

Tomas Tobé, riksdagsledamot (M)
Margareta B Kjellin, riksdagsledamot (M)
Lars Beckman, riksdagsledamot (M)
Hans Backman, riksdagsledamot (Fp)
Anders W Jonsson, riksdagsledamot (C)
Lennart Sjögren, ledamot regionfullmäktige (Kd)