Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobben - en ödesfråga

10 718 människor.

Så många var i april arbetslösa i Gävle, Sandviken, Hofors, Ockelbo, Tierp och Älvkarleby kommuner tillsammans.

På Arbetarbladet tycker vi inte att det räcker med att kallt rapportera siffror och procentsatser.

Bakom varje siffra finns en människa. En vilja att göra något bra. Någon som till en rimlig lön vill ha en chans att försörja sig.

Arbetslösheten är en ödesfråga. Mot det står marknadskrafter som hela tiden strävar efter ökad lönsamhet. När de järnhårda besluten tas är det lätt att känna sig maktlös. Läkerolarbetarna vet.

Men eftersom att ge upp inte är något alternativ så är frågan – vad ska vi jobba med i vår del av Sverige?

Inte i en abstrakt framtid – utan vad vi ska jobba med i dag, i morgon och om några år. Vad kommer att krävas av oss när det kommer till pendling och utbildning? Kommer vi att få se helt nya branscher växa fram?

I den här artikelserien har vi sökt svar på just det.

I den första delen berättar vi varför det inte är lönt att vänta på att jobben börjar flöda i den sektor som i decennier varit hjärtat i Gästrikland och Norduppland – industrin.

Men den här serien är bara början. Arbetarbladet kommer att fortsätta granska företagen, skildra arbetslösas verklighet och syna politikernas förslag på hur jobben ska bli fler. Har du synpunkter, tips eller åsikter? Tveka inte att höra av dig till mig.