Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbet eller spisen?

Annons

Egentligen är informationen i SACO:s rapport ”Inkomstskillnader mellan par och singlar” inte ny. Att män karriärmässigt tjänar på familjebildning och kvinnor förlorar på det är ett sedan länge vedertaget faktum. När män bildar familj ses det som ett tecken på ansvarstagande och mognad. När kvinnor bildar familj ses det som ett steg mot ökad frånvaro från arbetsplatsen. Vilket det också blir.

SACO:s studie visar tydligt på de negativa effekterna familjebildningen får för kvinnor. En jämförelse gjordes mellan kvinnor som 1990 var singlar men som 1993 och 1998 blev sambo eller gifte sig och de som förblev singlar under hela tidsperioden. Efter att ha blivit sambo eller gift sig låg lönen mellan fyra och åtta procent lägre för dessa än för de kvinnor som förblivit singlar.

Det valet står inte männen inför. I deras fall är familjelivet en tillgång, ordnade familjeförhållanden ger stabilitet i det privata som gynnar männen i yrkeslivet. Men eftersom det fortfarande är så att kvinnor är de som stannar hemma mest med barnen och dessutom sköter majoriteten av det obetalda arbetet i hemmet blir förhållandet det omvända för kvinnor. Familj ses som en indikator på att arbetet inte längre är lika prioriterat, och frånvaron från arbetsplatsen för hemmavaro med barn blir något som påverkar både lön och möjligheterna till avancemang negativt.

Och eftersom det fortfarande ser ut så här. Är det väldigt svårt att avgöra om det är 1948 eller 2008 som analyseras. Mycket har förändrats. Fler kvinnor förvärvsarbetar, fler män stannar hemma med sina barn, löneavgrunden mellan män och kvinnor har slutits till ett glapp och våra valmöjligheter är inte längre lika styrda av vårt kön. Men trots förändringen är strukturerna i grunden de samma. Kvinnan bär huvudansvaret för familj och hem. Mannen förvärvsarbetar.

Sverige slår sig för bröstet. Och proklamerar att vi är ett land där kvinnor inte tvingas välja mellan familj och karriär. Men visar SACO:s studie något så är det just detta. Att situationen är sådan att kvinnor faktiskt tvingas välja. Vilket även allt fler kvinnor faktiskt gör. För en av delförklaringarna till den sjunkande nativiteten och de allt äldre förstföderskorna hittar vi i strukturerna på arbetsmarknaden som SACO:s rapport beskriver.

Svenska kvinnor är dock inte de enda som väljer. Runt om i världen börjar konsekvenserna av diskrimineringen som tvingar kvinnor att välja bli tydliga. Spanien, Japan, USA, Tyskland, i land efter land börjar konsekvenserna av den diskriminering kvinnor utsätts för bli påtagliga.

Diskrimineringen av kvinnor i arbetslivet brukar ofta bagatelliseras som ett problem främst för det täcka könet. Lägger vi till demografiutvecklingen i analysen blir det dock uppenbart att konsekvenserna för samhället i förlängningen riskerar bli förödande. För kvinnor som tvingas välja, väljer inte längre med självklarhet familj.

Mer läsning

Annons