Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobbfabriken värvar fas 3:are i Gävle

Privatägda Jobbfabriken försöker värva långtidsarbetslösa fas 3:are i Gävle med omnejd.

– Vi vill försäkra oss om att det finns ett genuint intresse innan vi bestämmer oss för att starta i Gävle, säger Sunbeam Lilja, personal- och verksamhetsansvarig.

Annons

Jobbfabriken är del av det privata företaget Blatteförmedlingen och inriktar sig på att ordna sysselsättning för arbetslösa i fas 3.

– Vi ordnar olika projekt som hjälper deltagarna att närma sig arbetsmarknaden, genom att man får bättre referenser, meriter och nätverk, säger Sunbeam Lilja.

För någon vecka sedan besökte hon Gävle och ordnade ett möte för arbetslösa. Intresserade fick anmäla sig.

Enligt Sunbeam Lilja behövs cirka 60 deltagare i starten för att företaget ska klara kostnader för personal, lokaler med mera. Hon vill inte säga hur många intresserade som finns på listan i dag.

Ni driver det som en affärsverksamhet. Vad ger överskott?

– Vi utgår bara från anordnarbidragen. Vår tanke är att visa att arbetslösa är outnyttjade resurser. Det finns en enorm kompetens bland långtidsarbetslösa.

Är det rätt att tjäna pengar på arbetslösa?

– Det beror på hur man ser det. Alla företag behöver en ekonomi för att gå runt. För oss handlar det om att visa vägen. Det finns ju mycket mer lukrativa branscher. Men vi vill bevisa något och förändra samhället.

Sysselsätter 600 personer

För varje deltagare får Jobbfabriken – liksom andra som ordnar verksamhet inom jobb- och utvecklingsgarantins fas 3 – 225 kronor per person och dag. Det innebär närmare 5 000 kronor i månaden för varje deltagare.

– Vi har minst en handledare på 20 deltagare, berättar Sunbeam Lilja.

Jobbfabriken sysselsätter i dag närmare 600 personer i fas 3 på fem platser i landet – Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping och Helsingborg.

Hittills har ungefär en av tio deltagare fått jobb på den reguljära arbetsmarknaden.

Reglerna ett hinder

Sunbeam Lilja tycker att reglerna hindrar deltagarna att hitta riktiga jobb. De kan till exempel inte få starta-eget-bidrag eller praktikplatser.

– Många projektidéer skulle kunna utvecklas till egna företag, menar hon.

Jessica Norman, enhetschef och ansvarig för jobb- och utvecklingsgarantin på Arbetsförmedlingen i Gävle, säger så här:

– De som jag har pratat med tycker att Jobbfabriken nått bra resultat där man finns i dag. Vi är framför allt intresserade av utflödet, att folk kan gå ut i jobb.