Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbskattavdragen genererar inte fler jobb och stimulerad ekonomi

Alliansregeringen är naiva nog att tro att om en undersköterska får några hundralappar mer i lönekuvertet den 25:e varje månad, kommer dennes ekonomi stärkas.

Annons

För mig är det en gåta hur toppolitker med gedigen utbildning i nationalekonomi på fullaste allvar kan tro på detta. Ingenting eller inga reformer är gratis, -alla måsta finansieras. Jobbskattavdragen och regeringens andra skatterabatter riktade till dem som minst behöver dem, betalas av de som har minst, iform av nedskärningar i den gemensamma sektorn. Den gemensamma välfärden ska styras av behov -inte av den behövandes plånbokstjocklek. Så ser verkligheten ut i Sverige efter sju år av borgerligt styre.

 I dag styrs inte välfärden av människors behov. Friskolor sorterar bland elever. Elever med diverse problem göre sig icke besvär i friskolornas jakt på vinst. Riskkapitalisternas apotek minimerar lagerhållning av kostnadsskäl. Privata apotek läggs ned på landsbygden eftersom service har underordnats lönsamhet.

När den gemensamma välfärden urholkas med minskad personaltäthet, indraget fikabröd till kaffet för de äldre på boenden och sjukhus, när mineralvatten på flaska blir för dyrt i den giriga vinstjakten och ersatts av kranvatten av medioker kvalitet, är det tydligare än någonsin att det är de som är mest utsatta ekonomiskt och behovsmässigt som får betala herr Reinfeldts digra nota för det guldregn av skattesänkningar för de mest välbärgade som genomförts under dessa två mandatperioder.

För de allra flesta är det en förlustaffär när de futtiga hundralapparna varje månad jämförs mot urholkad och fördyrad A-kassa, försämrad sjukförsäkring, kraftigt höjt tak i högkostnadsskydden, införda avgifter i skolan för skolmat etc. och större klasser och färre speciallärare för elever med särskilda behov.

När merparten av folket får sämre ekonomi stannar också den ekonomiska motorn och dess hjul. Det är en vedertagen vetenskap och realitet. Där de förmögna som tjänat stora summor på regeringen Reinfeldts SM i skattesänkningar, inte använder sin stärkta ekonomi till konsumtion. Det beror på att de för länge sedan tjänar tillräckligt för att ha en hög levnadsstandard. Istället läggs pengarna på hög och tas på så sätt ur den svenska ekonomin.

 Detta styrker en färsk rapport som tidningen DN har gjort: Hela 50 procent av de välbeställda svenskarna kommer att spara de extra pengar som det femte jobbskattavdraget kommer ge dem.

En politik för minskade klyftor kommer tvärtom att stimulera den svenska ekonomin därför att många hushåll fått avstå en hel del av saker man faktiskt behöver. Med vår politik kommer dessa människor få en kraftigt förbättrad trygghet och även förbättrad privatekonomi.

Det gör att de i mycket stor utsträckning kommer att få råd med allt man fått avstå under skattesänkarregimen Reinfeldt.

Med vår politik börjar hjulen i svensk ekonomi att rulla och efterfrågan öka vilket skapar jobb och välfärd för alla.

 Polarisering av kapital till ett fåtal individer har alltid haft en negativ inverkan på samhällsekonomin.

 Vänsterpartiet har en politik för rättvisa, trygghet och välfärd, men också en stimulanspolitik för jobb. Det tjänar alla på. Fattig som rik och Sverige blir ett bättre Sverige.

 Ingemar Hiller (V)

Tierp.

 

Annons