Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Joe Hill – och en vacker bildningstradition

Äntligen, Gävle kommun upptäcker Joe Hill! När sommarens Stadsvandringar nu presenteras, visar det sig att en av dem ska tillägnas den världsberömda Gävlesonen.

Det är första tecknet på att Gävle kommun officiellt uppmärksammar det 100-årsjubileum som hedrar minnet av arbetarhjälten och protestsångaren Joe Hill.

Han arkebuserades i Salt Lake City 1915. Det har skrivits böcker och dikter till hans ära. I år kommer en stor biografi på svenska. Länsmuseet Gävleborg visar en Joe Hill-utställning.

Gävle kommun arrangerar – en promenad. Men nåja, alltid något.

I en krönika inför Joe Hill-året uttryckte jag mina förhoppningar. Om att exempelvis det fattiga Joe Hill-museet i Gamla Gefle skulle få möjlighet att hålla mer än sporadiskt öppet. En liten sak. Det ser inte ut att ha hänt så mycket.

Fast helst borde Gävle förstås manifestera permanent. Se till att Konserthuset byter namn på Gevaliasalen till Joe Hill-salen exempelvis. Sponsringsavtalet har väl gått ut för länge sen?

Men en stadsvandring blir det alltså, åtminstone. I Joe Hills fotspår, 16 juni. Genom det Gamla Gefle där han växte upp.

Årets övriga stadsvandringar ser också lite fantasifullare ut än vanligt. Nyheterna är flera. Och jubileum verkar vara sommarens trend.

En kväll handlar om att resa på järnväg: Varför fanns det två järnvägsstationer i Gävle och hur var det att åka med de första tågen? Frida Holmkvist från Sveriges Järnvägsmuseum svarar och guidar längs spåren. Med anledning av att Järnvägsmuseet fyller 100 år.

Gästrikeleden fyller också – 40 år – det firas med en stadsvandrings-vandring i Hemlingby.

Riksdag i Gävle och livet på Öster 1792 är ett annat vandringstema. Det dramatiseras längs vägen av teatergruppen Pegasus.

Musikgruppen Moneo leder en tur i stadens akustiska ljudlandskap.

Vilka hemligheter gömmer Gråberget i Bönan? Dit går en bussvandring.

Gävles Norr får besök. Välkommet efter mycket tramp i kända kullerstensgränder – favoriten i repris genom åren.

"Stadsvandringarna i Gävle har en lång historia", konstaterar Kultur & Fritids ansvariga kultursamordnare Marcus Olsson i ett pressmeddelande, inför säsongspremiären på tisdag 19 maj.

Men hur lång? Dags även för stadsvandringstraditionen att jubilera? Den är ett folkbildningsarrangemang värt att fira.