Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joggande ger bättre och längre liv

/

Nu är det bevisat. Regelbundet joggande halverar risken att dö i förtid och ger bättre livskvalitet högt upp i åldrarna. Och det är aldrig för sent för att dra på sig löparskorna tycker Nils Lodin, 76.

Annons

Längre och friskare liv, mindre risk för hjärt-kärlsjukdomar, cancer och neurologiska sjukdomar som Alzheimers. Det bidrar regelbunden joggning till, visar en ny amerikansk studie.
– Det här är gamla nyheter för mig, den här studien bekräftar allt vad vi visste förut, säger Nils Lodin, chefredaktör på tidningen Runner's World.
Lodin är själv 76 år och har sprungit i hela sitt liv. Men han kom inte i gång seriöst förrän han kommit en bit upp i åren och han ser sig själv som ett levande exempel på att studiens resultat stämmer.
– Jag skulle säga att det är viktigare ju äldre man är, jag var ju runt 50 år när jag började, säger han.
Aldrig för gammal
Att börja jogga är något Lodin rekommenderar människor i alla åldrar.
– Man får anpassa sin träning efter förhållandena, man kan ju inte springa lika bra nu som förr, säger han.
Enligt Lodin kan man inte vara för gammal för att börja, mycket handlar om inställning. Rädsla för skador borde inte heller vara något hinder. Forskarna till den amerikanska studien kunde också visa att joggning på äldre dagar inte orsakade fler fall av varken ortopediska skador eller artros.
– För det första ska man inte tro att uppgiften är för svår, det handlar om planering och tålamod. Om någon på 55 eller 60 år ska börja, får de starta med att promenera en stund, springa en minut och sedan promenera en stund till, säger Lodin.
Äldre och friskare
När studien startade 1984 var löparna minst 50 år och i bättre fysisk kondition än kontrollgruppen. Under uppföljningstiden ökade skillnaden mellan grupperna successivt. Under periodens slut, då många av deltagarna närmade sig 80-årsåldern, hade kontrollgruppen betydligt svårare att klara sitt dagliga liv än den mer aktiva joggargruppen.
– Om det är någon som funderar på att börja tycker jag verkligen att den borde göra allvar av det, säger Nils Lodin.
Undersökningen, baseras på en 20 år lång uppföljning av 284 medlemmar i en nationell löparklubb som jämfördes med en frisk kontrollgrupp i samma ålder. När studien, som publiceras i senaste numret av tidskriften Archives of Internal Medicine, avslutades hade 34 procent i kontrollgruppen gått bort mot 15 procent i joggargruppen.

Mer läsning

Annons