Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan byggde gitarr inspirerad av Gävlebocken – planerar att låta den brinna

Johan Bergquist har byggt en gitarr en lite annorlunda gitarr.
Den föreställer Gävlebocken – och tanken är att den också ska få brinna – precis som sitt större original
– Jag är lite osäker på om jag ska göra det – men annars känns det inte som att den är helt färdig.

Annons

Johan Bergquist är en konstnär från Gävle. Han flyttade från staden för ungefär 20 år sedan och nu bor han sedan en tid tillbaka i Norge.

Nu har han tillsammans med konstnären Fredrik Ceson blivit ombedd att ställa ut på Galleri Erik Axl Sund, där de ska ha ut en utställning med Gävletema.

En av huvudkomponenterna i utställningen är en gitarr av trä, formad som Gävlebocken. Tanken är att den ska bli en fullt fungerande elgitarr – men just nu saknas strängar att spela på.

Bakom utformningen finns flera tankar – en av dem är såklart att Gävlebocken är en viktig symbol för staden. En annan är en myt om den legendariska musikern Jimi Hendrix.

– Det finns en gammal myt om att Jimi fick stryk i Gävle på Bosses korvkiosk av några raggare när han var på väg till en spelning i Hofors, säger Johan Bergquist.

Enligt myten ska den kända artisten ha fått stryk för att han var afroamerikan.

Jimi Hendrix ska ha haft för vana att elda upp sina gitarrer i samband spelningar. Att bränna upp den egengjorda trägitarren skulle kunna tolkas som en sorts postum hämnd för Jimi Hendrix räkning, enligt Johan. Samtidigt knyter det an till Gävlebocken som brinner vart och vartannat år.

Johan säger att det trots allt känns lite vemodigt att tända eld på den – hur som helst är det något som han jobbat med ett tag.

– Jag är lite osäker på om jag verkligen ska göra det – men annars känns det inte som att den är helt färdig. Men samtidigt om det är en del av verket. Jag kanske bara bränner den lite, säger han.

Annars ser han fram emot själva utställningen. Att få skapa något efter ett tema är inte något som han är särskilt van vid.

– Det är lite annorlunda. Men det är kul en ny utmaning. Jag vet att jag också ska göra ett luktverk, säger Johan Bergquist.

Han säger att han gillar Gävle men har lite delade känslor för staden.

– Det är lite färgat just nu. Jag har följt nyheterna om chefen för konstcentrum som blivit sparkad och sådant irriterar mig. Det är lätt att tänka att sådant är typiskt Gävle. Det är lätt att det blir lite trångsynt.

Han betonar att han inte har någon aning om vad som pågått bakom kulisserna – men tycker att han fått bilden av att Gävle Konstcentrums chef, Anna Livion Ingvarsson, gjort ett bra jobb.

– Det känns jättetråkigt för jag tycker att det varit skitbra program på senare år. Och det jag varit och sett tycker jag varit jävligt bra.

– Jag har fått bilden att hon är en mycket kompetent och bra chef. Men vad som händer bakom kulisserna vet inte jag. Handlar det om att det är för mycket konst utifrån tycker jag att det är dåligt argument. Man kan inte bara hålla på att ställa ut lokala konstnärer, säger han.

Vernissage för utställningen i Stockholm hålls 27 maj.