Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johnny lämnade nazismen efter nio år

I nio år var Johnny "Puma" Höglin en av Sveriges mest aktiva nazister, han spred propaganda, misshandlade och hotade. Men långsamt började tvivlet växa inom honom.

– Vi sa att vi skulle försvara svenskarna, men svenskarna var livrädda för oss. Vi sa att vi skulle stå upp för Sveriges kvinnor, men jag har aldrig sett kvinnor blir så illa behandlade som inom naziströrelsen.

I går träffade Johnny Höglin Sofiedalskolans ungdomar under en temadag mot rasism.

Johnny Höglin växte upp i en familj med missbruksproblem, han hade det svårt i skolan och dömdes tidigt för brott. När hans utländska vänner lämnade honom för droger fick han kontakt med en skinnskalle. Han var 17 år och ilskan bankade inom honom.

– Jag var totalt förvirrad, ledsen och ensam. Jag kände mig värdelös. Av nazisterna fick jag kvitto på att jag var en bra kille och jag sög i mig all propaganda, säger han.

Fyra år senare grundade han Eskilstuna Nationalsocialister, E-tuna NS, och blev organisationens ledare. Han skrev invandrarfientliga flygblad, demonstrerade och slogs.

– Vi trodde nazismen var lösningen på allt. Vi använde ord som frihet, att vi sa det andra tänkte, att svensken måste vakna. Vi lindade in det i fina ord, för vi skulle knappast få anhängare om vi visade bilder på misshandlade invandrare.

Men någonstans mitt i all vrede började tvivlet växa. Hans syster och hennes barn fick lida mycket för hans skull och han träffat en tjej och skulle bli pappa. Efter nio år med nazismen fick Johnny dessutom allt svårare att slå ifrån sig dubbelmoralen.

– Jag var så less på att alltid döma andra när jag inte är bättre själv, på att springa runt och hata människor jag inte känner.

Mitt i vacklandet ville den iranske lektorn Mohsen Hakimha ha en öppen debatt med E-tuna NS på Mälardalens högskola. Efter debatten förde Mohsen Hakim undan Johnny Höglin och sa att och om han någon gång ville lämna nazismen så skulle han hjälpa honom.

– Jag var rädd för att släppa min värld och jag mådde så fruktansvärt dåligt. Sen svalde jag min stolthet och ringde honom.

Det var en tuff väg tillbaka men i dag säger Johnny att han är världens lyckligaste. Han arbetar på Fryshuset och med att föreläsa för ungdomar. I går träffade han Sofiedalskolans elever i Missionskyrkan i Valbo.

Sofiedalskolan har tidigare haft problem med rasism och tre av skolans engagerade elever arrangerade därför temadagen. På förmiddagen föreläste också två gymnasieelever om sitt arbete om asylsökande och en afghansk flykting berättade om sitt liv.

– Rasism är bara fördomar. Man ser inte varje människa, säger Sofie Åhrman en av arrangörerna.