Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas slår ett slag för miljön

/
  • Jonas Hasselqvist från Ung vänster är en av flera Gävlebor som åker till Klimatkonventionen med en förhoppning om att kunna uträtta något för en bättre miljö.

I helgen är det dags för klimatmöte i Köpenhamn. Då ska världens poliktiker samlas för att försöka komma fram till ett gemensamt avtal gällande miljöproblemen. Ett avtal som förhoppningsvis kommer att ersätta Kyotoavtalet från 1997.

Annons

Jonas Hasselqvist från Ung vänster är med och anordnar en resa till det internationella klimatmötet i Danmark.
Parallellt med klimatmötet hålls även ett klimatforum i Köpenhamn mellan den 7-18 december. Här bjuds allmänheten in för att gå på föreläsningar och delta i workshops om miljön.


Stor demonstration
Ung vänster åker ner till Köpenhamn och ska vara där tre dagar, med lucia som sista dagen, för det är då det mesta kommer att hända på klimatforumet.
Man ska förutom föreläsningar och workshops delta i den stora demonstrationen på lördagen där 50 000 personer förväntas delta. Målet med demonstrationen är att trycka på världens ledare och att få USA:s president, Barack Obama, att skriva under.

Obama är nyckeln
Jonas tror att nyckeln för att få så många länder som möjligt att skriva på avtalet ligger i om Obama skriver under eller inte. För om presidenten inte skriver under avtalet, kommer det vara många länder som antagligen inte heller skriver under det. Men det räcker inte med president Obamas namnteckning. USA:s kongress måste också skriva under för att USA ska tvingas följa avtalet.

Vad vill man då få ut av avtalet? Jonas hoppas på att man ska ha ett avtal med konkreta mål och bindande avtal. Han vill även att det ska vara sanktioner för de länder som inte uppnår målen.

I dagsläget ser det ut som att Obama kommer att skriva under. Troligen så kommer antagligen inget avtal att undertecknas i helgen. Jonas tror att man kommer att kompromissa och istället ta ett beslut vid klimatmötet i Mexico 2010.

Knyta kontakter
Det Jonas och de andra som kommer till klimatforumet främst vill göra är att knyta kontakter.
Man kommer att träffa människor från hela världen och tillsammans är det lättare att bestämma och diskutera miljö.

Från Ung vänster Gävle Dalarna är det cirka tio personer plus Jonas som kommer att åka till Köpenhamn för att diskutera miljöpolitik och demonstrera för ett bättre klimat.


cecilia.bylund@skola.gavle.se


jacob.ivarsson@skola.gavle.se

Annons