Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jonsgården på villovägar”

I en ledare 3 september ”Littorin på nya villo- vägar” är det enligt Kenneth Jonsgården allians- regeringens fel att antalet arbetsplatsolyckor ökar kraftigt.

Annons

Jonsgården, Lutti, Östros har tydligen ett uppdrag: att skälla, misstänkliggöra, kritisera och raljera den sittande regeringen för allt vad den gör.

Nu handlar det om att det är alliansens fel att vi har så många dödsolyckor på våra arbetsplatser. Orsaken i det socialdemokratiska perspektivet är att Arbetsmiljöverket fått kraftigt nedskurna anslag.

Från 2001 har statistiken mycket riktigt börjat öka igen. År 2001–2006 hade vi en socialdemokratisk regering som enligt Jonsgården gav önskvärda resurser till Arbetsmiljöverket. Trots detta var statistiken ökande. Det sista renodlade socialdemokratiska regeringsåret 2005 förolyckades 53 människor på sitt arbete. 2007, det senaste statistikåret, var siffrorna uppe i 65, då under en alliansregering.

Om man tittar på landets byggverksamhet omkom 2007 15 människor vilket gjorde sektorn till den mest drabbade. Jämför vi med det socialdemokratiska 2005 så var siffran 11. Att med ovanstående statistik som faktiskt underlag gå ut och hävda att vi är på väg mot ett arbetsmiljömässigt elände på grund av att vi har en alliansregering är ohederligt.

Om vi tar byggsektorn som exempel så har troligen statistiken drivits upp av en kraftfull högkonjunktur. Inom byggsektorn har dödsolyckorna hittills i år varit lika många som under hela 2007. Därför beslöt Arbetsmiljöverket i maj i år att snabbutreda vad som låg bakom.

I den avslutade rapporten lämnas förslag om bland annat förbättrade rutiner inom myndigheten och andra insatser i syfte att hejda utvecklingen.

 

I byggsektorn har vi många nystartade och små företag som saknar kunskaper om arbetsmiljölagstiftning med mera och därför anser Arbetsmiljöverket att det behövs mer information

.

 

Här raljerar Jonsgården över informationsinsatsen vilket är ledsamt att konstatera. Det är illa om det brister i tidiga skeden av byggprocessen vilket kan leda till fel senare under förvaltningsskedet. Oavsett vad som orsakar problemen med brister i tidiga skeden som konstruktionsarbetet, måste framförallt byggherren och huvudentreprenören ta sitt ansvar fullt ut.

I bygghandlingar får det inte finnas felaktiga materialval, dimensioner eller metoder. De måste vara tydliga så eventuella gissningar som kan leda fel undanröjs. Den svenska byggsektorn, och främst byggherren, måste säkerställa att det läggs tillräckligt med tid och omsorg på konstruktion, dimensionering och arbete i tidiga skeden. Det minskar risken att utsätta människor för livsfara under byggproduktionsskedet och senare i förvaltningsskedet.

 

Att pumpa in 100-tals miljoner i Arbetsmiljöverket löser inte det grundläggande problemet. Att skaffa billiga politiska poäng som Jonsgården gör är oseriöst.

 

 

Mats Östlund

 

Nya moderaterna, Älvkarleby

Mer läsning

Annons